У нас отчитат ефекта от дуалното обучение. До момента над 1600 ученици от 32 училища са избрали тази форма, която им позволява да работят, докато учат. Това е възможно благодарение на швейцарски проект. Все още обаче голяма част от училищата у нас не приемат този подход на образование. До края на този месец министерството на икономиката ще оповести кои предприятия ще предложат практика на учениците.

Директори и политици погледнаха реалистично на ситуацията в образованието.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Бяхме свидетели на влошена репутация на професионалното образование.
Томислав Дончев, вицепремиер: Много често се случва, когато обучаваме учениците и студентите днес, ние да ги обучаваме на неща от преди 15-20 години, а се предполага с тези знания те да се справят след 15-20 години.

Едно от възможните решения на проблемите според тях е съчетаването на учене с практика, което е вече е показало своите плюсове: трудови навици още в ученическа възраст и доходи още докато сме в класната стая.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Планирахме средства тази година от държавния бюджет за стипендии на учениците в дуална форма на обучение.

Обучени кадри са нужни и на икономиката. Нейният министър обеща до края на месеца всеки да може да види кои предприятия предлагат практика на учениците.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Дуалното обучение трябва да стигне до главите и ушите не само на младите хора, а и на техните родители.

Призивът на тази среща звучеше категорично - образованието и науката имат смисъл само ако не гледат 15 години назад.