На първо място България ще получи ползи от проекта за газопровода “Южен поток”, защото ще печели не само от транзитни такси, но ще получава и допълнителни количества синьо гориво без да зависи от трети страни. Това коментира вицепрезидентът на Газпром, Александър Медведев, в специално интервю за БНТ.

На първо място България ще получи ползи от проекта за газопровода “Южен поток”, защото ще печели не само от транзитни такси, но ще получава и допълнителни количества синьо гориво без да зависи от трети страни. Това коментира вицепрезидентът на Газпром, Александър Медведев, в специално интервю за БНТ.

Цветана Кръстева: Реакцията след газовата война в Европа е, че всички търсят алтернативни източници. Не се ли опасявате, че “Газпром” ще загуби пазарите си в Европа?

Александър Медведев: Не, това не ни безпокои, имаме система на дългосрочни договори и както 40 години преди случилото се, така и за в бъдеще ще работим по реализацията на договорите. Не е наша вина, че е станал такъв безпрецедентен случай, когато не можехме да доставяме газ в Европа.

Цветана Кръстева: В резултат на газовата война Европа реши да ускори проекта “Набуко”. Вие от своя страна виждате ли опасност заради кризата “Газпром” да загуби доверието на страните-участнички в “Южен поток”?

Александър Медведев: Ние не гледаме на “Набуко” като на конкурент, защото на Европа са й нужни допълнителни газопроводи, допълнителен газ. Но нека акционерите на Набуко сами да решат от къде да вземат газ и как да го транспортират. Ние имаме газ, имаме междуправителствени споразумения с редица страни, включително с България, знаем как да разпределим този газ, имаме пазар, имаме купувачи, които искат този газ, затова сме уверени, че нашият проект е перспективен и трябва да има подкретата на цяла Европа. Затова не виждам причини този проект да бъде отменен. Напротив.

Цветана Кръстева: Доколко, според Вас, “Газпром” и Русия успяха да намерят общ език с Европейския съюз по време на газовата война?

Александър Медведев: Няма да скривам, от Европейския съюз очаквахме по-конструктивна и по-активна роля. Струва ми се, че ако Европейския съюз беше заел по ясна позиция, то Украйна никога нямаше да може се държи така безотговорно и 20 дни европейските страни да не могат да получават нашия газ. Още повече, беше странно неотдавна да чуя заявлението на еврокомисаря г-н Пиебалгс, че няма данни, които да подтвърждават, че Украйна незаконно е източвала газ през януари. Тези данни са зафиксирани включително от независими международни наблюдатели. Честно казано не разбирам какви цели преследват тези заявления

Цветана Кръстева: Ще инициира ли Русия промяна на формулата, по която се определя цената на газа, след като цените на нефта рязко започнаха падат?

Александър Медведев: Не за първи път се сблъскваме с това. Ние като подавач носим ценови рискове, купувачите имат обемни рискове. Но газовият пазар се е създавал десетилетия и той е показал своята ефективност, защото газът в конкуренция с другите видове говиро засега няма алтернатива. Спотовите цени много плътно се корелират с дългосрочните договори, но са много по-малко предсказуеми и волатилни. Затова смятам, както и много клиенти – те точно искат да има обвързване с нефтените продукти. Единствено трябва да мислим предимството на газа като екологично чисто гориво да намери място в ценообразуването.