НОВИНИ

33 години от атентата на гара Буново

Днес се навършват 33 години от атентата на гара Буново. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Взривовете са дело на протурска нелегална организация, действала по времето на Възродителния процес. Днес в Буново беше почетена паметта на жертвите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:35, 09.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
години атентата гара буново
Анка Рупова: "Като на война, гърмежи, писъци, невинни хора, суматоха."

Преживелите нощта на девети март 1985-та година никога няма да забравят ужаса от експлозията. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Използван е часовников механизъм, за да може взривът да съвпадне с навлизането на влака в тунела. Целта била да има максимален брой жертви. Заради маневра влакът закъснял с две минути и взривът избухнал на гарата, спомня си днес Анка Рупова, която тогава била стрелочник.

Анка Рупова: "Трябваше да се сече влака, да се изкарат здравите вагони. В гарата им оказваха помощ - ръце, крака, вода."

Сред доброволците тогава бил и покойният съпруг на Еленка Чолакова. Мъжът извозвал ранените със самосвал до болницата в Пирдоп. Бомбата убива общо 7 души.

Еленка Чолакова: "Нещо страшно е било. Той като си дойде беше потресен и каза просто децата ни да са живи. Каквото можах помогнах."

В Буново вицепремиерът Валери Симеонов призова за признателност към невинните жертви на протурския тероризъм. Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

Цветанка Йотина, кмет на община Мирково: "Въпреки че има безброй терористични актове по света, този е нашият, който го носим в сърцата си. Този акт винаги трябва да ни държи нащрек."

На 25 април 1988 г. тримата атентатори Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев, са осъдени на смърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменателно честване на годишнината от спасяването на българските евреи
Възпоменателно честване на годишнината от спасяването на българските евреи
Корнелия Нинова коментира изказването на Жозеф Дол за социалистите
Корнелия Нинова коментира изказването на Жозеф Дол за социалистите