33-годишна родилка е починала в областната болница в Сливен. Информацията беше потвърдена пред БНР от началника на отделението по "Анестезиология и интензивно лечение" д-р Юлия Бянкова, след като по-рано роднини съобщиха за случая в социалните мрежи.

Сливен

Ренета Томова е починала вчера следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното отделение на болницата. Новороденото момиченце е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения.

Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на раждането: При нас беше приета с тежка дихателна недостатъчност, причинена от белодробен отток, с високи стойности на артериалното налягане. Беше отхвърлена диагнозата белодробна емболия.

Бащата на починалата Ренета Петър Томов обаче определя случилото се като "живо убийство": Защо не са я срязали с цезарово, след като е едра родилка с едър плод, а са я натискали като някое животно и са и натрошили ребрата. Цялата я видяхме в "Патология", цялата синя отзад. Какво да ви кажа, освен, че това е едно живо убийство".

Той обяви и какво е състоянието на новородената му внучка: "Едната й ръчичка е неподвижна, а главичката и е още с отток и синьо око, следствие на оттока. Неонатолозите сега ми казаха, че не знаят дали тази ръка ще се раздвижи. При някои се раздвижвала, при някои така оставала".

Томов заяви, че ще искат патоанатом от друг град да направи аутопсията, за да не се укрият улики.

Междувременно стана ясно, че по случая се води разследване, което е под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. Очаква се да бъде иззета и медицинската документация по случая.

Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка

Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка

Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 39-годишната родилка, която издъхна при планирано секцио в Плевенската университетска болница на 2...