Поне 33-ма загинали и десетки ранени при умишлен пожар в анимационно студио в японския град Киото. Някои от пострадалите са в критично състояние, има и хора в неизвестност. При възникването на пожара в триетажната сграда е имало 70 души. Предполагаемият извършител е задържан и отведен в болница, мотивите му остават неясни.

Заподозреният, на 41 години, е проникнал в триетажната сграда и разлял запалителна течност, която подпалил. Бил е чут да казва "Умрете!", на мястото са отрити ножове. Някои от жертвите са намерени на стълбище, водещо към покрива. Извършителят не е работел за студиото, но според очевидци е бил видимо разгневен.

Това е най-тежкото масово убийство в Япония от близо 20 години. Премиерът Шинзо Абе определи трагедията като неописуема и изрази съболезнования на засегнатите семейства.

Изгорялото студио е основано през 1981-ва и стои зад редица популярни анимации. Служителите са получавали редовна заплата, противно на традиционния стандарт в индустрията за покадрово заплащане, което води до изключително силен натиск върху аниматорите, отбелязва БиБиСи.