НОВИНИ

33 са вече жертвите при пожара в анимационно студио в Япония

Поне 33-ма загинали и десетки ранени при умишлен пожар в анимационно студио в японския град Киото. Някои от пострадалите са в критично състояние, има и хора в неизвестност. При възникването на пожара в триетажната сграда е имало 70 души. Предполагаемият извършител е задържан и отведен в болница, мотивите му остават неясни.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:16, 18.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Заподозреният, на 41 години, е проникнал в триетажната сграда и разлял запалителна течност, която подпалил. Бил е чут да казва "Умрете!", на мястото са отрити ножове. Някои от жертвите са намерени на стълбище, водещо към покрива. Извършителят не е работел за студиото, но според очевидци е бил видимо разгневен.

Това е най-тежкото масово убийство в Япония от близо 20 години. Премиерът Шинзо Абе определи трагедията като неописуема и изрази съболезнования на засегнатите семейства.

Изгорялото студио е основано през 1981-ва и стои зад редица популярни анимации. Служителите са получавали редовна заплата, противно на традиционния стандарт в индустрията за покадрово заплащане, което води до изключително силен натиск върху аниматорите, отбелязва БиБиСи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Иван Душанов
Почина проф. Иван Душанов
Евакуираха самолет на летището в Белград заради сигнал за бомба
Евакуираха самолет на летището в Белград заради сигнал за бомба