Българските лекари нямат никакъв интерес да въвеждат авангардни методи за лечение на пациентите си.

Българските лекари нямат никакъв интерес да въвеждат авангардни методи за лечение на пациентите си. Категоричен пример в това отношение е националната болница по хематология. Възможностите да спасяват повече хора, всеки път заплашва съществуването на самата болница.

Когато една имунна система се обърне срещу хазяина си, тя трябва да се превъзпита. Може и да звучи метафорично, но точно това правят хематолозите в момента - отделят част от белите кръвни клетки на пациента, за да ги дисциплинират чрез фотофереза.

minchevПроф. Милчо Минчев - ръководител на отделение в НБАЛХЗ: При тази процедура се отделят мононуклеарните клетки на болния, облъчват се с ултравиолетови лъчи и се връщат на пациента, при което този маньовър има доста голям имуносупресивен ефект.
botevД-р Чавдар Ботев - хематолог: Имунната се ресетва, започва своя живот отначало по малко по-добър начин и приема тъканите като свои, а не като чужди.

Това е и проблемът на Величко. За да го излекуват от левкимия, преди две години му присадили стволови клетки от чужд донор. И сменили изцяло имунната му система. Сега, обаче, тя се обърнала срещу него.

velichkoВеличко Христов: Ами до преди 2 седмици не можех да спя от болки и от сърбежи. Сега вече спя нормално.

Подобно на страданието на Величко, авангардните технологии започват да се обръщат срещу лекарите и заплашват с фалит болницата.

minchevПроф. Милчо Минчев: Проблемът е, че това лечение е много скъпо, самият апарат струва 220 хиляди лева, а една процедура е 6 хиляди лева, само консумативи. А на един такъв болен трябва да се направят 20 процедури, след това да се прецени има ли ефект, или не и да се правят допълнително още 20, т.е. ние говорим за лечение, което може да възлезе до 200-250 хиляди лева.

След плазмаферезата, фотоферезата е втората животоспасяваща процедура, която Министерството на здравеопазването не смята за необходимо да финансира. Без нея пък лекарите не могат да посрещнат усложненията при левкемии. И или трябва да спрат да лекуват, за да не фалира болницата, или да лекуват, докато не фалират. Невъзможна дилема.