НОВИНИ

Как технологиите компенсират липсата на зрение

В международния ден на хората с увреждания екипът ни е готов да докаже, че технологиите могат да компенсират голяма част от техните проблеми.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:56, 03.12.2014
Чете се за: 01:21 мин.
Още

В международния ден на хората с увреждания екипът ни е готов да докаже, че технологиите могат да компенсират голяма част от техните проблеми.

Идеята за приложение към смартфони, което да казва с изключителна точност местоположението и маршрута за незрящи, вече се превърна в проект, който всеки може да подкрепи с DMS.

Да се качиш на правилния рейс може да е такова изпитание, което зрящите въобще не могат да си представят. Идва ли автобусът, кой номер е, къде е вратата. Иван минава пред това поне два пъти на ден.

Иван Янев, Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания": Ами единствено благодарение на хората, питам хората кой номер е.

Въоръжен с куче, Виктор също всекидневно кръстосва софийските улици. Непрекъснато да спираш и да питаш хората, обаче, може да е много уморително, дори унизително.

Виктор Асенов, студент: Има много случаи, в които изпадам в следната ситуация - заставам на тротоара и крещя все едно че продавам царевица: Извинете, бихте ли ми казали къде се намира ... еди кое си.

Това е много неудобно защото - е събота и неделя, вечерно време - няма хора.

В същото време мобилните технологии предлагат толкова много говорящи програми и навигации. Но за съжаление, безполезни за незрящи.

Но пък идеята мобилната навигация да преработи в тяхна полза е страшно вдъхновяваща.

Иван Янев, Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания": Ако може и на непознати места да се движа, така както се движа на познати, за мене би било страхотно и невероятно. На практика да бъдем почти изцяло независими, защото тогава с това нещо, с тази система в джоба аз ще мога да поема тези рискове, които сега не поемам. А именно - да отивам на места, където имам работа и където не съм бил. Виктор Асенов, студент: Човекът си пуска джи пи еса, пуска си това приложение и то му го казва - къде да завие, къде да ходи, какво да прави, стигнал ли е обекта, не е ли... Иван Янев, Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания": Ако има вариант това приложение така да се синхронизира с електронната система на градския транспорт и да се казва кой номер е в момента на спирката, наистина това е неописуемо.

Неописуемо и лесно изпълнимо. Стига да събере достатъчно подкрепа. Проектът - навигация за слепи на федерация Спорт за хора със зрителни увреждания е част от кампанията "Избери да помогнеш".

Всеки може да участва и с SMS с текст DMS MOBILEN на кратък номер 17 777.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще получат ли общините запорираните сметки в КТБ?
Ще получат ли общините запорираните сметки в КТБ?
Не се знае колко са язовирите в Пловдивско с неясен собственик
Не се знае колко са язовирите в Пловдивско с неясен собственик