Движението по почти всички основни магистрали в Гърция е парализирано. Днес към протестите на земеделците се присъединиха и животновъди.
Протестите продължават въпреки обявените от министерство на земеделското развитие помощи в размер на 500 милиона евро.

Движението по почти всички основни магистрали в Гърция е парализирано. Днес към протестите на земеделците се присъединиха и животновъди.
Протестите продължават въпреки обявените от министерство на земеделското развитие помощи в размер на 500 милиона евро. Представители на стачниците ще се срещнат тази вечер със земеделския министър Сотирис Хадзигакис. Основен предмет на преговорите са конкретизиране в разпределението на отпусканите от правителството финансови средства.

Въпреки липсата на единен координационен стачен център стачкуващите земеделци са единни в исканията точно да се посочи разпределението на паричните средства за конкретните земеделски култури.

Присъиднилите се днес към протеста животновъди, настояват освен за парични помощи и обезщетения за летните суши, както и за контрол върху пазара и цените на животинските продукти. От правителството обаче заявяват, че са достигнати пределните възможности на предвидения бюджет.

Блокирани остават граничните пунктове с България. На Промахон земеделците позволяват преминаването на автомобили, които пренасят нетрайни стоки, а също и при спешни случаи. Днес до обяд бяха отворени двата пункта на гръцко-македонската граница, блокирани през уикенда.
До късно снощи стачни пунктове имаше на 32 пътни възела по основни магистрали в цяла Гърция. Днес към тях се прибавиха нови. 5-6 има вече по магистралата Солун - Атина.

От днес блокадите откъснаха полуостров Пелопонес от континенталната част на страната. Вече два дни продължава да бъде разделена на две и Западна Гърция.

В момента железопътният транспорт остава единственият начин за придвижване в Гърция.

http://infocenter.bnt.bg/