Движението по всички основни магистрали в Гърция е парализирано. Днес към протестите на земеделците се присъединиха и животновъди. Протестите продължават, въпреки обявените от министерство на земеделското развитие помощи в размер на 500 милиона евро. Представители на стачниците се срещат тази вечер със земеделския министър Сотирис Хадзигакис. Основен предмет на преговорите са конкретизиране в разпределението на отпусканите от правителството финансови средства.

Движението по всички основни магистрали в Гърция е парализирано. Днес към протестите на земеделците се присъединиха и животновъди.Протестите продължават, въпреки обявените от министерство на земеделското развитие помощи в размер на 500 милиона евро. Представители на стачниците се срещат тази вечер със земеделския министър Сотирис Хадзигакис. Основен предмет на преговорите са конкретизиране в разпределението на отпусканите от правителството финансови средства.

Въпреки липсата на единен координационен стачен център стачкуващите земеделци са единни в исканията точно да се посочи разпределението на паричните средства за конкретните земеделски култури. Присъеднилите се днес към протеста животновъди настояват освен за парични помощти и обещетения за летните суши, както и за контрол върху пазара и цените на животинските продукти. От правителството обаче заявяват, че са достигнати пределните възможности на предвидения бюджет. На фона на всичко това някои райони на Гърция вече страдат от липса на месни продукти. Износът на стоки е засегнат сериозно. Блокадата се отразява и на туризма, като в зимните курорти вече отбелязват спад на туристите. Затова и фирми от бранша заплашват стачниците със съдебни дела. Все пак в подкрепа на стачкуващите земеделци днес беше затворен за два часа централният пазар в Серес.
А заради всичко това в момента в Гърция единственият сигурен начин за придвижване е жп транспортът.

 

http://infocenter.bnt.bg/