От днес България е под покровителството на един от най-важните християнски светци - Св. Йоан Предтеча и Кръстител. С тези думи сливенският митрополит Йоаникий се обърна към археолозите и стотиците граждани, дошли днес в созополския музей, за да присъстват на отварянето на мощехранителницата.

От днес България е под покровителството на един от най-важните християнски светци - Св. Йоан Предтеча и Кръстител. С тези думи сливенският митрополит Йоаникий се обърна към археолозите и стотиците граждани, дошли днес в созополския музей, за да присъстват на отварянето на мощехранителницата. Уникалният съд бе открит в сряда, при разкопките на манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча” на остров „Св. Иван” край Созопол. Проф. Казимир Попконстантинов в присъствието на специална комисия точно по обяд днес разпечата реликвария. Огромното вълнение бе възнаградено - в ковчежето от алабастър се откриха зъб, част от челюстта и част от петата на светеца.  

Реликварият е от алабастър и е дело на майстор от края на 4-и век - каза преди отварянето проф. Попконстантинов. Според археолозите подобна ценна находка се открива за първи път в зоната между нос Емине и Босфора. Ценното в случая е, че мощехранителницата бе намерена непокътната в нейната естествена архитектурна среда, а близо до нея бе открита и малката кутия, чиито надписи говореха, че на остров „Св.Иван” са зазидани наистина мощи от човека, предрекъл идването на Христос.

Йоаникий - Сливенски митрополит:
- Това е духовна святост, това са нетленни, чудотворни, които са оставени на земята за наша духовна полза.

Ръководителят на разкопките проф. Казимир Попконстантинов потвърди, че находката е безспорна.

Проф. Казимир Попконстантинов:
- Имаме зъб, част от челюст, част от ръката, това е неимоверно богатство за цяла България и за целия християнски свят.

Божидар Димитров:
- Това наистина са първостепенни свещени реликви, каквито малко градове по света, дори много по-големи от Созопол, имат.

Мощите ще останат тук и ще бъдат положени в катедралния храм на града „Свети Георги”. След тази изключителна находка Созопол може бързо да се превърне в център на поклонническия туризъм.