НОВИНИ

2014: Трилогия за политическо пиене на кафе, една кафеварка, победи, загуби и...

и почти невъзможни компромиси.

2014 трилогия политическо пиене кафе една кафеварка победи загуби
bnt avatar logo
от БНТ
02:07, 26.12.2014
Чете се за: 04:45 мин.
У нас

... и почти невъзможни компромиси.

Политическият репортер Надежда Василева обобщава многопосочния свят на знакови реплики, преговори, трайни и нетрайни коалиции, изпъстрили българската политическа сцена през 2014 г.

Година под знака на избори, избори, преговори. На 2 парламента и 3 кабинета. Слабият резултат на левицата на евровота предреши съдбата на кабинета Орешарски.

- Тотален нокаут за БСП, мат за БСП и тежко прободени от ГЕРБ, - обяви лидерът ГЕРБ Бойко Борисов след като станаха ясни резултатите от изборите в България за нов Европейски парламент.

Развръзката, обаче, провокираха не от левицата, а от ДПС. Председателят на ДПС обяви публично:

- Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълният мандат на кабинета Орешарски, - заяви Лютви Местан.

Вижте ТУК извънредната пресконференция на ДПС на 5 юни и реакциите на нея.

- Признавам, не очаквах от ДПС точно този ход - да излязат с присъда към правителството, - реагира лидерът на БСП Сергей Станишев, но посочи, че БСП не се е вкопчила във властта.

Изненадващите действия на ДПС охладиха отношенията с левицата и отключиха преговори за предсрочни парламентарни избори.

- Сега е време за кафе, -знаково отбеляза  Местан по повод предстоящи покани за разговор. Янаки Стоилов от левицата бързо влезе в тази символика: - Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето. - Сигурно са пили много кафета тия дни по нощите Местан и Станишев и да си го дозират, - предположи и предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всъщност, препратката е към едно прословуто пиене на кафе през годината, което се превърна в историческо - по време на среща на Борисов и Местан в Кърджали, 2 месеца преди евровота. Кафе, без съмнение примесено с много политика. За едни то стана символ на толерантност. Други разчетоха в него знаци за договорки между ГЕРБ и ДПС.

Вижте ТУК репортажа от срещата на Борисов и Местан на 22 март.

________________________________ Гледайте и обзорното предаване "Събитията на 2014" - тази вечер  по БНТ1, 20:30 часа. ________________________________

В сериозния сюжет около евровота предмет на сблъсък между ГЕРБ и левицата се оказа и любимата кафеварка на Бойко Борисов, останала в запечатана парламентарна стая, която той отказа да освободи, след като тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков издаде такава заповед. - Те са такива айдуци, че кафеварката ми за турско кафе, ако ми откраднат, вече за нея ще се разправям, - реагира лидерът на ГЕРБ.

След евровота, работата на 42-ия парламент все повече зацикляше. Липсата на кворум беше ежедневие и провали няколко заседания. А партиите бяха наясно, че е невъзможно съставяне на друг кабинет в този парламент и си стиснаха ръцете за предсрочен вот.

Вижте ТУК реакцията на премиера Пламен Орешарски за развиващата се политическа ситуация

С президентски указ, считано от 6 август 2014-та година, държавният глава Росен Плевнелиев разпусна 42-то Народно събрание и назначи служебно правителство. На 24 юли кабинетът Орешарски сдаде властта. - Съжалявам, че нямахме достатъчно политическа подкрепа и време да направим структурни действия в някои от публичните сектори, - заяви тогава премиерът Пламен Орешарски. Премиерския пост пое професор по конституционно право, изключен от БСП заради гражданската му позиция. Вече като служебен министър-председател проф. Георги Близнашки каза:

- Българското общество преживя драматични сътресения, но аз смятам, че това беше за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика.

Резултатът от евровота рефлектира не само върху властта в държавата, но и върху лидерството в БСП. След 13 години начело на левицата, Сергей Станишев се оттегли от поста с думите: - Тръгвам си от лидерството в БСП много богат. Богат с доверието и обичта на огромен брой хора. Лидерът на ПЕС добави към политическата си биография и евродепутатски пост. Драма в левицата предизвика феноменът 15:15. Чрез преференции, 15-ят в листата Момчил Неков неочаквано се превърна в любимец на червения електорат и успя да измести Станишев от първото място. А БСП тръгна към предсрочния парламентарен вот с новия си лидер Михаил Миков. И този път обаче червените понесоха съкрушителна загуба, а част от симпатизантите им предпочетоха АБВ.

Михаил Миков, председател на БСП: Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент.
Лютви Местан, председател на ДПС: ДПС, обаче, не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС знае своята стойност.
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява.

Резултатът от вота постави тежка задача за лидерите - да намерят формулата за властта във фрагментиран парламент с 8 формации, в който първата партия има повече депутати от втората и третата взети заедно. Цял месец ГЕРБ преговаряха в няколко кръга с всички парламентарни политически сили за бъдещия кабинет. - И станах най-диалогичният и най-разбраният и най-добрият, само и само да можем да направим нещо стабилно, - обобщи процеса Бойко Борисов. Десетки срещи със или без политическо кафе. Когато съгласието изглеждаше невъзможно, а средствата на политиката - изчерпани, диалогът се пренесе във Фейсбук чрез размяна на музикални послания. Тон зададе Радан Кънев с парче на AC/DC. Бойко Борисов отговори с песен за цъкащата бомба. Реформаторите се отказаха от условието си Борисов да не е премиер, но не отстъпиха от искането Патриотичният фронт също да подкрепи управлението. Така се стигна до формулата 2+2.

Вижте ТУК как беше подписано коалиционното споразумение на 6 ноември

Коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Партията на Първанов дори влезе във властта със свой социален министър - Ивайло Калфин. - Това е и риск, но и шанс за лявото пространство, - аргументира това решение Георги Първанов и каза, че Калфин ще бъде социален коректив на властта.

- Ние знаем, че тези компромиси ще ни струват скъпо, но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът за съставяне на правителство, - заяви Радан Кънев по повод позицията на Реформаторския блок в подкрепа на кабинета. И призна, че той самият дори е нарушил предизборно обещание, само за да бъде съставено правителство. - Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО може да бъде много стабилен съюзник и много сериозен противник, - каза Валери Симеонов. - Как ще наричате вашите нови пудели? Какви пръстчета са те? Златните ръчички? -  атакува новата коалиция председателят на Атака Волен Сидеров. Хората на Бареков дадоха подкрепата си за премиера Борисов, но не и за кабинета. Самият Николай Бареков каза: - Беше се оформил един много приятен тюрлюгювеч с реформаторите и ГЕРБ, но в момента, в който пресолиха манджата с г-н Първанов и останалите, стана буламач. - Винаги ще има хора, които да са недоволни и да критикуват, но след нас са изборите, - отвърна Бойко Борисов.

Вижте ТУК репортаж от връчването на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Борисов стана първият партиен лидер у нас, за втори път избран за премиер. Проблемите обаче започнаха още с първите назначения във властта. Патриотичният фронт скочи срещу избора на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Скандалът се разрастна след назначението на областен управител на София от партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов тогава каза:

- Остава ни само един ход при тази ситуация - оттегляне на подкрепата. Назначенията не бяха отменени, но Патриотичният фронт получи правото да номинира и свои фигури за заместници. Изборът на техния депутат Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии в парламента обаче не остана без последствия. След недоволството на медии и културни дейци, Бинев се оттегли от поста с думите:

- Мафията не можа да ме убие, но културата и медиите тази вечер могат да пият вино от моя череп. Поста на Бинев пое Полина Карастоянова. ДПС пък поискаха оставката на здравния министър Петър Москов заради негово изказване, свързано с нападенията над лекари в ромските квартали, в което видяха дискриминация.

2015-та ще покаже дали стартиралият с по-голяма от очакваната подкрепа кабинет успешно ще преодолява противоречията между иначе твърде различните партньори в управлението. Още повече в година на местен вот. С каква политика ще бъде примесено кафето на властта. Дали ще бъде сладко или горчиво. С колко лъжички компромиси. Дали за някоя формация отстъпките няма да бъдат предозирани и да се стигне до оттегляне...на доверието. Защото около избори е онова особено време за политическо кафе.

____________________________________

Вижте също: Европейският парламент: за избирателите, изборите и институцията. Постоянният кореспондент на БНТ в Брюксел Владислав Велев обобщава резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май и основните предизвикателства пред законодателите в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа
12:03, 18.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия"
11:21, 18.05.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Министър Карадимов: Обмислят се промени при държавните служители, имащи право на обезщетения при пенсиониране
Министър Карадимов: Обмислят се промени при държавните служители, имащи право на обезщетения при пенсиониране
10:49, 18.05.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Преди вота 2 в 1: Рециклират старите бюлетини и ги превръщат в тоалетна хартия и салфетки
Преди вота 2 в 1: Рециклират старите бюлетини и ги превръщат в тоалетна хартия и салфетки
10:07, 18.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Все по-малко млади лекари заминават за чужбина
Все по-малко млади лекари заминават за чужбина
09:31, 18.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Доброволци почистват река Драговищица край Кюстендил
Доброволци почистват река Драговищица край Кюстендил
09:11, 18.05.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Слънчево време, с изолирани следобедни превалявания в събота
Слънчево време, с изолирани следобедни превалявания в събота
07:30, 18.05.2024
Чете се за: 02:07 мин.
В Несебър откриха летния туристически сезон
В Несебър откриха летния туристически сезон
23:07, 17.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
Прокуратурата води разследване за вещно укривателство по жалба на бившия полицай от Пловдив
21:34, 17.05.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
Над 1000 са заразените с коклюш у нас, интересът към имунизациите е голям
20:37, 17.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
Назначиха проверка за забавеното връчване на призовката на британския пастор
20:16, 17.05.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
Президентът: Пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София
19:29, 17.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
2014: Европейският парламент - за избирателите, изборите и институцията
2014: Европейският парламент - за избирателите, изборите и институцията