Продължаваме да ви разказваме истории за пътя Камино в Испания, до Сантяго де Компостела, по който минават хиляди поклонници.

Продължаваме да ви разказваме истории за пътя Камино в Испания, до Сантяго де Компостела, по който минават хиляди поклонници. За да получат документ, че са изминали пътя, хората трябва да извървят поне 100 километра пеша или да минат 200 километра с велосипед. Какво дава сила на един мъж, който като дете е загубил единия си крак, да обикаля света с колелото си?

Утрото наднича през мъглата, за да обгърне пътя с магията на новия ден. Един индиец, тръгнал от Женева към Испания е сред тези, които в този ден изживяват емоцията да достигнат най-високата точка на Камино - железният кръст.

- Днес е 40-ят ден, откакто вървя, и всичко е прекрасно, - разказва човекът.

1226_Camino2 Железният кръст по пътя Камино

200 километра по-нататък, в една гора, десетки поклонници се спират, за да разговарят с човек, който ги вдъхновява. През 1988-ма румънецът Йонут Преда губи единия си крак, но това не го спира да обикаля света с колелото си.

- Една година по-късно, когато бях само на 9 години, изминах пътя от Йерусалим до Финистера с новата ми протеза, за да се отблагодаря на Бог. От този момент нататък разбрах, че пътят не е само истината, но и самият живот, - казва Йонут Преда. - Карам колело по много причини. Ако Бог ми е дал свобода, колелото ми дава друг тип свобода  онази да пътувам. Посетил съм 87 държави. Направил съм две обиколки на света, много пъти съм минал по Камино де Сантяго.

Александър Келтски от Полша също тръгва по пътя с колелото си. - Не смятам колко километри минавам, просто карам и е фантастично! - казва той.

Запазва настроението си дори когато пука гума, защото веднага получава помощ. Миналата година тръгва с колелото от Полша през Германия до испанската граница. А тази година решава да кара от там до Сантяго.

- Достатъчно силни сме, за да се направим всичко, - смята Александър. - В началото е трудно, понякога изглежда, че нещо е невъзможно, но всичко е възможно. Сега, когато съм част от Камино, се чувствам различно.

В Сан Хуан де Ортега италианецът Антонио обаче привлича вниманието на колегите си колоездачи.

- Отивам където искам. Нося си хамак, и когато намеря две дървета, просто го разпъвам. Не завися от коли, обществен транспорт, хотели. Тръгнах от Италия и ще пътувам из Европа. Може би до Гърция, Турция, не знам още. Работех в Ай Ти сектора, но напуснах работа преди 3 месеца, защото исках да пътувам.

Така Антонио сбъдва мечтата си и от компютърен специалист се превръща в пътешественик. Надява се, че пътят ще го отведе към по-доброто му Аз и към света, с който вече са приятели.

_________________________ 1226_newsPicОчакваме и вашите истории - какво необикновено ви се случи тази година, успяхте ли да сбъднете своя мечта, направихте ли пътешествие до особено интересно място? Очакваме вашите разкази, снимки и видео на нашия имейл адрес - news@bnt.bg . Истории, които биха вдъхновили и други хора през следващата година.