Тежка катастрофа помрачи втория ден на Коледа.

Тежка катастрофа помрачи втория ден на Коледа. Камион с 15 полицаи се обърна малко след полунощ в дере в района на село Горно Ябълково, община Средец. Загина 34-годишният полицай Асен Асенов- баща на две деца. Той е карал камиона. Граничарите се връщали от смяна със стар ЗИЛ. 12 от полицаите са откарани в болницата в Бургас. Шестима - с различни травми, остават на лечение.

От рано сутринта ръководството на МВР беше на граничния участък в Елхово, посети мястото на инцидента и пострадалите в болницата.

Полицаите са се връщали от смяна след охрана на българско-турската граница. 14 от тях са полицейски служители от Бургас- само загиналият шофьор е бил командирован от Гранична полиция - Русе.

1226_Vuchkov2Веселин Вучков, министър на вътрешните работи: Камионът се преобръща в дере, непосредствено до пътната настилка, което е дълбоко около 4-5 метра. В резултат на инцидента шофьорът на моторното превозно средство остава затиснат под камиона. Незабавно служителите се обаждат по тетра станциите и Спешна помощ от Средец пристига на мястото на произшествието.

Групата е била превозвана със ЗИЛ, който е бил с метална кабина вместо каросерията и по мнение на полицаи, пожелали анонимност, това е спасило хората от премазване. Смяната е трябвало да бъде превозена от този камион, но заради повреда изпратили другия ЗИЛ.

1226_zaharin penovЗахарин Пенов, директор на ГД"Гранична полиция":   Колегите са направили всичко възможно, въпреки нараняванията, които те самите са имали, да спасят колегата, но поради характера на ПТП-то и мястото-той е бил затиснат от товарния автомобил, водата покрива кабината до половината, за съжаление не са успели и колегата е загинал на място.

Пътят не е бил разкалян и с коловози, според главния секретар на МВР. Всички превозни средства, които участват в специализираната полицейска операция, системно преминават през технически прегледи и са технически изправни, стана ясно на брифинга.

1226_LazarovСветлозар Лазаров, Главен секретар на МВР: С конкретните причини не бихме могли да се ангажираме. Всъщност, какво е станало - дали камионът е поднесъл, дали първо е тръгнала предната част, предните гуми, или задните, тъй като това ще се установи в съответната експертиза.

Колеги на ранените полицаи дариха кръв. В болницата в Бургас вътрешния министър, шефът на Гранична полиция и Главният секретар разговаряха с пострадалите и с лекарите.

Веселин Вучков, министър на вътрешните работи: Добрата новина, ако изобщо може да се говори за добри новини, е че няма опасност за живота на нито един от тях. Осигурили сме възможност и за допълнителен медицински екип, ако е необходим. Ще се направят операциите, ще бъдат под наблюдение.

Вътрешният министър подчерта, че загиналият е бил един от най-опитните и добре подготвени служители на Гранична полиция. Тялото на полицая беше извадено от камиона следобед. Акцията по изтеглянето на ЗИЛ-а обаче ще продължи.

Никой от пострадалите полицаи или близките им не пожела да застане пред нашата камера, но споделиха, че този инцидент е бил едва ли не очакван, заради старите автомобили, с които те се транспортират през опасните горски пътища. Една гранична смяна по норматив е 12 часа, но докато закарат екипа до браздата и после да го върнат в сборния пункт, минават още поне 4 часа. Екипите са от полицаи от вътрешността на страната, като на всяка група от 12 човека има по един местен граничен полицай, който познава района, разказаха служители на МВР.

Случаят вече е поет от Окръжната прокуратура в Бургас.

1226_v pamet MVR34-годишният граничен полицай Асен Асенов от свищовското село Ореш остави две сирачета - на 6 и 10 години. Близките му разказват, че са го чакали утре да се прибере при семейството си, а в понеделник отново е трябвало да бъде на работа в Свищов, където работи като граничен полицай от 5 години. Всички го описват като изряден служител и отличен шофьор. Общината в Свищов ще помогне с организацията на погребението, което най-вероятно ще бъде в неделя в село Ореш.