Това е историята на  жена, спасена в планината, която не спира да търси своите спасители, за да им благодари.

Това е историята на  жена, спасена в планината, която не спира да търси своите спасители, за да им благодари. Преди повече от година Юлия Банкова оцелява след изключително тежко падане по планински склон в района на Рилските езера. За Юлия най-желания коледен подарък е срещата с човека, който още не може да открие. - Това са моите спасители, - разказва пострадалата Юлия Банкова. - Част от тях за съжаление не присъстват на снимката, защото към онзи момент са били много уморени. Търсим мъжът с брадата, месеци наред го издирвам. Преди да бъде спасена, Юлия дълго се търкаля по склона. Счупен гръбнак, потрошени прешлени, скъсани коленни връзки и счупен крак. - Мотивът ми да се изправя беше много силен - хъс за живот и 4-те ми деца, - казва днес Юлия. Тя е художник и арттерапевт. Внучка е на Николай Шмиргела. В неговото студио в София ми разказа историята си чрез арттерапия с пясък. Същата, която използва при работата си с деца с увреждани или с различни травми.
1226_Yulia2Юлия Банкова: Два часа са ме извлачвали - 25 човека - това са огрмен физически труд и психически усилия от тяхна страна - те не загубиха самообладание в нито един момент и през цялото време ми се извиняваха.
Юлия описва връщането си към живота като низ от чудеса благодарение на спасителите си.
Юлия Банкова: При всеки отидох с хляб и червено вино, тъй като сама разбираш, че няма нещо в материалния свят, което да бъде равностойно на живота.
Намерена e от хора от Бялото братство, които са на ежегодния си събор в Рила. Двама от тях подкрепят тялото й в продължение на 3 часа докато дойдат планинските спасители от  Дупница и Самоков. - Ето сега занесох за Коледа вино и коледни сладки, защото исках да им кажа, че без тях тази Коледа нямаше да се състои, - казва Юлия. Мъжът, когото издирва, носи яке на планинската служба, но там никой не го познава. Юлия помни, че последно й казал сбогом. После обяснил, че това всъщност значи с Бога напред. - И аз със сетните си сили го попитах как се казва къде да го открия, той ми каза "аз съм просто човек". Е, този урок като ти го преподадат по този начин, ти не си същия, - спомня си Юлия. Ако спасителят иска да зарадва Юлия за Коледа, може да се свърже с нас или с нея. Но ако предпочита да остане анонимен, с този репортаж предаваме от Юлия едно "безкрайно ти благодаря".