Български ученици с четири медала от олимпиада по информатика. Два златни, един сребърен и един бронзов са в колекцията на нашите таланти от 22-та Международна олимпиада по информатика във Ватерло, Канада.

Български ученици с четири медала от олимпиада по информатика. Два златни, един сребърен и един бронзов са в колекцията на нашите таланти от 22-та Международна олимпиада по информатика във Ватерло, Канада. Четиримата отличени са ръководени от главен асистент Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика към БАН и проф. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово. Румен Христов, Владислав Харалампиев, Антон Атанасов и Михаил Ковачев се състезаваха с 292-ма ученика от 84 държави.

Ще продължат образованието си в чужбина, защото там условията са по-добри. А когато имаш такъв ум пред теб се отварят други врати, казаха призьорите. Златният медал на Румен Христов го постави под номер 2 на Международната олимпиада по информатика. Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" - град Шумен. Неговият съученик Михаил Ковачев се окичи с бронз. Другият златен медал е за Софийската математическа гимназия в лицето на Владислав Харалампиев. Среброто е за математическата гимназия в град Хасково и Антон Атанасов. Всички те години наред са общували с математиката и сега гледат към висшето образование. Ще бъдат студенти в най-престижни световни университети. Най-развълнувани обаче бяха техните родители.

Галя Христова: "Неговият успех е закономерен, ние очаквмахме златен медал, но второто място пък беше нещо съвсем изключително, което не бяхме очаквали да се случи."

Румен Христов - златен медал-Шумен: "Евентуално ще продължа след няколко години обучението си в чужбина, имам още две като ученик и се надявам да ме приемат някъде във САЩ в един от най-добрите университети зад океана."

Владислав Харалампиев - златен медал София: "Нататък бих искал да уча в Софийския университет информатика. Mисля, че тук има достатъчно много възможности за работа, може да се работи по интернет без проблеми."

Михаил Ковачев бронзов медал - Шумен: "Тази година завърших и сега през септември отивам да уча в Манчестър."

Антон Анастасов - сребърен медал - Хасково: "Това е втората ми международна олимпиада, миналата, която се проведе в България, спечелих бронзов медал, тук направих по-голямо постижение, щастлив съм и гледам напред."

Помните ли филма "Красив ум" - именно условията са важни за развитието на таланта. А когато го имаш в повече не може да го пожертваш, само и само да останеш в България. Или казано по друг начин - с такъв багаж може да живееш навсякъде.