Това е последната история от специалната поредица на нашия репортер Надежда Василева за поклонническия път Камино в Испания.

Това е последната история от специалната поредица на нашия репортер Надежда Василева за поклонническия път Камино в Испания. Най-много хора решават да извървят само последните 100 километра до Сантяго де Компостела. Това превръща този етап от пътя в най-натоварените. От там малка част от поклонниците решават да стигнат пеша и до мястото, за което някога се е смятало, че е краят на света. Едно от най-магическите места по Пътя е О`Себрейро. Някога келтско селище с една от най-старите църкви по Камино. И едно от последните трудни изкачвания. Място, където си струва да пренощуваш на открито въпреки студа, насаме със спомените от незабравими срещи като тази. 1227_camino2Спомени за виното, което си наливал от крайпътна чешма. И за мястото, където можеш да пренощуваш в луксозна бъчва. От тук последните 100 километра сякаш идват изведнъж. И там започва състезанието с останалите пътешественици, тъй като леглата в подслоните за пилигрими се оказват много по-малко от хората, тръгнали към Сантяго. Аня вече е получила документа си за успешния преход.  
1227_camino71227_camino6Аня: Невероятно е, че минах 700 километра, - казва тя. - Малко съм тъжна, че приключва. Камино е нов старт в живота, тръгнах, за да разбера какво наистина искам. Роберта: Беше изключително!
  За част от пътешествениците от тук пътят продължава към океана. Испания, обаче, не винаги обещава слънце, подарява не само приказки, но и изправя пред предизвикателства. Ден, в който се оказва, че трябва да извървим 35 километра в дъжд и вятър. А в мъглата силуетите на хората изглеждат почти призрачни. Тя е учителка, той работи във фирма в Германия. - Обичам такова време, трудно е да се върви, но е забавно, - споделя той. - Добре е да се откъснеш от ежедневието и да забравиш за работата, - допълва тя. - Разделихме пътя си на 2 етапа - миналата година и тази и минахме към 2 хиляди километра от Германия до тук. 1227_caminoКамино е духовност и вяра, природа, срещи с хората. Парите и материалното не са важни, важно е спокойствието и здравето, споделят хората тръгнали по този път. Някога хората са мислели, че най-западната точка на Испания - Финистера, е мястото, където свършва света. Тук е и нулевият километър на Камино. На това място пилигримите изгарят част от дрехите си, надявайки се, че след извървения път, животът им ще се промени. Казват, че събрани на края на света, мидените черупки - един от символите на Камино носят късмет на притежателя си. И може би и нов път. 1227_camino5 _______________________________________________ 1226_newsPicОчакваме и вашите истории – какво необикновено ви се случи тази година, успяхте ли да сбъднете своя мечта, направихте ли пътешествие до особено интересно място? Очакваме вашите разкази, снимки и видео на нашия имейл адрес – news@bnt.bg . Истории, които биха вдъхновили и други хора през следващата година.