Напрежение между Пхенян и Сеул

Северна Корея съобщи, че се отказва от всички споразумения с южната си съседка за прекратяване на конфронтацията между двете страни с аргумента, че Сеул води враждебна политика спрямо нея. Южна Корея изрази съжаление за това решение, но заяви, че подобен род споразумения не могат да бъдат отхвърляни едностранно.

 

Напрежение между Пхенян и Сеул

Северна Корея съобщи, че се отказва от всички споразумения с южната си съседка за прекратяване на конфронтацията между двете страни с аргумента, че Сеул води враждебна политика спрямо нея. Южна Корея изрази съжаление за това решение, но заяви, че подобен род споразумения не могат да бъдат отхвърляни едностранно. Отношенията между двете страни се влошиха след като в Сеул на власт дойде консервативно правителство, което прекрати хранителните помощи за Пхенян и обеща да ги поднови едва когато Северна Корея се откаже от ядрените си разработки.

Холера в Зимбабве

Над 60 000 души в Зимбабве са болни от  холера. Досега са починали 3 160 човека. ООН определи ситуацията  като възможно най-лошият сценарии. Епидемията избухна през август миналата година  и се разрастна заради кризата във водоснабдяването  и здравеопазването   в африканската страна.  Много болници в Зимбабве бяха затворени, а опасенията са, че дъджовният сезон  ще засили епидемията заради заразените източници на вода.