Всички проекти за алтернативни доставки на природен газ в края на краищата опират до Русия. Това предупредиха експерти по време на срещата на представители на регулаторни органи и на големи фирми-доставчици на синьо гориво, които имат бизнес в Южна и Югоизточна Европа.

Всички проекти за алтернативни доставки на природен газ в края на краищата опират до Русия. Това предупредиха експерти по време на срещата на представители на регулаторни органи и на големи фирми-доставчици на синьо гориво, които имат бизнес в Южна и Югоизточна Европа. Как да се свържат тръбите на различни фирми от Европа, като стъпка към формиране на единен европейски пазар, как да получаваме доставки не само от Русия, по тези теми разговаряха професионалистите седмици след драматичната газова криза, която остави без газ Европа. Русия ще остане основен доставчик за Европа смята Николай Павлов от Държавната комисия за енергийнно и водно регулиране.

Николай Павлов-Държавна комисия за енергийно и водно регулиране: "Европа е зависима от руския газ, заяви и Михаел Шмьолцер –представител на австрийския енергиен регулатор."

Михаел Шмьолцер-Австрия: "Важна тема е разширяването на възможностите за складиране. Ние в Австрия се справихме добре, когато бяха прекратени доставките, тъй като имаме добър капацитет за съхранение на природен газ."

Диверсификацията означава пренасянето на руската суровина по друга трасе и получаване на количества и от други страни, определиха понятието газовици. Изплащането на всички европейски преки субсидии и национални плащания към тях за миналата година обсъди премиерът Сергей Станишев с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Срещата беше договорена през декември, когато земеделското министерство и асоциацията на зърнопроизводителите сключиха споразумение, гарантиращо 150 милиона лева за национални доплащания през тази година. Миналата седмица зърнопроизводителите дадоха десет дни отсрочка за изплащането на средствата. Тогава те заплашиха, че ако срокът им не бъде спазен, ще започнат протести. Сега обаче са склонни да удължат ултиматума си, защото десетдневния срок изтича в събота. Земеделците са силно обезпокоени, защото, ако не получат в най-скро време парите си, няма да имат средства за пролетната сеитба.

http://infocenter.bnt.bg/