НОВИНИ

Дмитрий Медведев пред БНТ

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори, защото по думите му – гаранции трябва да дадат тези, които са създали кризата. Медведев заяви това в екслузивно интервю за Българската национална телевизия. Това е и първото интервю, което той дава за българска медия. Според руския президент темата за усъвършенстване на енергийното сътрудничество между България и Русия задължително ще бъде обсъдена по време на посещението на българския му колега Георги Първанов идната седмица в Москва.

bnt avatar logo
от Интервюто взе Цветана Кръстева, кореспондент на БНТ
19:47, 30.01.2009
Чете се за: 06:42 мин.
По света
дмитрий медведев бнт

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори, защото по думите му – гаранции трябва да дадат тези, които са създали кризата. Медведев заяви това в екслузивно интервю за Българската национална телевизия. Това е и първото интервю, което той дава за българска медия. Според руския президент темата за усъвършенстване на енергийното сътрудничество между България и Русия задължително ще бъде обсъдена по време на посещението на българския му колега Георги Първанов идната седмица в Москва.

Дмитрий Медведев прие екипа ни в резиденцията си “Маейндорф”, замък, който пази духа на стари руски аристократи от немски произход. С президента на Русия обаче разговаряме не толкова за история, колкото за съвременните българо-руски отношения. Медведев казва, че на 4 февруари с нетърпение очаква Георги Първанов, за да открият Годината на България в Русия. Но както потвърди, в центъра на преговорите ще бъдат големите енергийни проекти, последствията и поуките от газовата война, въпроса за посредниците в българо-руския газов договор.

В същото време и Медведев - човекът, на когото конституцията дава най-много власт, отхвърли Русия да носи юридическа отговорност за щетите, нанесени на България от газовата криза. И макар нито веднъж да не спомена поименно Украйна, даде да се разбере, че именно към нея трябва да бъдат носочени претенциите.

Дмитрий Медведев, президент на Русия: „Прекрасно разбирам, че за липсата на доставки трябва да отговарят и двете държави – и държавите-транзитьори, и държавите доставчици или компаниите от тези държави. Не самите държави, защото те самите не доставят енергоносители. Но в крайна сметка юридическата отговорност трябва да се концентрира върху страната, която реално е виновна за неизпълнение на договора.”

Всъщност, според пресслужбата на Кремъл, осъзнаването на неудобствата, преживени от България по време на газовата война, е една от причините за този безпрезедентен и единствен разговор с българска медия. Защото по правило руският президент не дава интервюта по повод визити на чуждестранни лидери. В Кремъл отдават голямо значение и на Годината на България в Русия – един необичаен начин страната ни да стане по-позната за руснаците.

Дмитрий Медведев: „Предимството на такива събития, това е просто възможността да се доведат добри състави, които са чакани в Русия, възможност за хората, които се интересуват от българското творчество, от историята на нашите отношения, които обичат България, да посетят концерти, да посетят изложби, но и просто да попълнят знанията си за съвременна България”.

За първи път след спекулациите за пукнатини в тандема Медведев-Путин, президентът коментира и отношенията си с премиера. Нарече ги приятелски, а критиките към правителството – абсолютно нормално явление. Завършваме с едно признание за главния урок на президентския пост - винаги да даваш пряк и недвусмислен отговор, казва Медведев. И макар вече да е късно вечерта, президентът на Русия заминава за поредния си служебен ангажимент.

Интервюто с руския президент беше излъчено в “Панорама” - вижте видеофайла или плочетете по долу.

Г-н президент, по времето на газовата криза хората в България - страна, която редовно плаща за руския газ, бяха принудени да мръзнат, а самата страна понесе многомилионни загуби. Как Русия ще върне загубеното политическо и икономическо доверие на стабилен партньор и доставчик на енергоресурси? Вие като президент на Русия какви гаранции може да дадете, че подобна криза няма да се случи отново?

Дмитрий Медведев, президент на Русия: Ще отговоря на въпроса така - разбира се, това, което стана е печално събитие. То не радва Русия като доставчик на енергоносители за Европа и не може да радва руските компании, които участваха. То доведе до твърде трудни последствия за редица други държави, потребители на руски газ, включително и за България. Това е печално и трябва съвместно да помислим как да неутрализираме такива заплахи в бъдеще.
Що се отнася до гаранциите, то аз като президент на Русия няма да давам никакви гаранции. Гаранции трябва да дадат тези, които всъщност създадоха тази криза. Най-добрите гаранции биха били тези, които вече казах и по време на моя разговор с министър-председателя на България, и с други колеги - провеждането на международни консултации за недопускане на подобни кризи.

Не бих искал нашите български приятели и в бъдеще да зависят от политическата ситуация в държава-транзитьор. Вие знаете, аз съм юрист по образование и много добре разбирам, че за липсата на доставки трябва да отговарят и транзитните държави, и държавите-доставчици или компаниите от тези държави. Не самите държави, защото самите те не доставят енергоносители.

Но в крайна сметка юридическата отговорност трябва да се концентрира върху страната, която реално е виновна за неизпълнението на договора. Затова аз мисля, че е в интерес на всички, в бъдеще, европейските държави като потребители на енергоносители и Руската федерация като надежден доставчик - да проведат широкомащабни консултации и подготовка на нови споразумения. Защото старите споразумения за съжаление се оказаха неефективни. Защото и с помощта на Енергийната харта тези проблеми които възникнаха не се решават.

Това е първото направление. Второто направление се намира напълно в руслото на нашите приятелски отношения с България това е максимално бързото предвижване на новите енергийни пътища - проекта „Южен поток" и проекта „Северен поток". Ако можем да разнообразим доставките, Европа значително по-малко ще зависи от прищевките на политическия режим в една или друга държава.
Това е реална ситуация. Ние не можем да създадем идеален модел, но трябва да се стремим да осигурим надежден международно правов режим на контрол. Определени крачки в тази посока бяха направени. Аз съм напълно доволен и от позицията на Евросъюза, който все пак допринесе за преодоляване на тази криза,но и от позицията на нашите партньори .

Вие знаете, че договорите на България са сключени с Русия, с „Газпром". В този смисъл готова ли е Русия да се откаже от посредниците в договора с България и готова ли е Русия да преразгледа условията в този договор? Имате ли насрещни предложения за оптимизиране на сътрудничеството в газовата сфера?

Д.Медведев, президент на Русия: Оптимизирането на сътрудничеството е добра тема. Тя винаги съществува и по време на срещите с вашия президент ние задължително ще поговорим по тези въпроси.
Що се отнася до посредниците, то ако говорим за руската страна - на нас не са ни нужни никакви посредници. Преди ни бяха натрапени посредници в Украйна. Русия е готова да търгува направо от името на основния доставчик на газ, компанията „Газпром".
Като правило от съществуването на посредниците за съжаление са заинтересовани страните-потребители. Но сега не говоря за нашата ситуация, тя е отделна и трябва да я проуча. Но още веднъж ще кажа - на нас не са ни нужни никакви посредници, ако те рушат схемата на отношенията или увеличават стойността на газа за потребителите. Ние искаме прозрачни отношения и преки отношения. Ще поговорим по тези въпроси, няма съмнение.


Дмитрий Анатолиевич, на 4 февруари се открива Годината на България в Русия. Какви възможности за развитие на двустранните отношения виждате в този необичаен формат?

Д. Медведев, президент на Русия: Първо, много се радваме, че ще се състои такова събитие. С нетърпение очакваме пристигането на президента на България Георги Първанов, за да открием мероприятието. Смятам, че самото понятие „Година на България", е малко условно защото нашите отношения не се изчисляват с години, а десетилетия, столетия...,Но това е много добър начин да се демонстрира цялата дълбочина на нашите връзки - по въпросите на културното сътрудничество, на търговско икономическото взаимодействие, хуманитарните въпроси-всичко онова ,което създава такава широка палитра от отношения между Русия и България.
Що се отнася до събитията на мен ми се струва, че тяхното предимство е просто във възможността да се доведат добри състави, които са чакани в Русия. Това е възможност за хората, които се интересуват от българското творчество, от историята на нашите отношения, които обичат България, да отидат на концерти, да посетят изложби, да попълнят знанията си за съвременна България.
Защото въпреки че значителна част от нашите граждани обичат да почиват в страната ви, познават културата и традициите-България се развива, променя появяват се нови имена и състави.... Ето това ми се струва най-главното - това което е свързано с междучовешките отношения между нашите народи.
Но разбира се това е и възможност да поговорим и не само да поговорим но и активно да обсъдим развитието на всички икономически връзки, които съществуват между нашите страни. Имам предвид, реализацията на проекти, като „Бургас Александруполис", и „Южен поток" и други големи енергийни проекти. Имаме възможности и във фармацевтичната и химическата промишленост, сферата на транспорта.
Когато се провеждат такива събития се дава тласък на процесите. Дори бюрократичните машини в този период започват да работят по-добре в сравнение с друга ситуация. И ви казвам това напълно откровено, защото сам съм ръководил комитетите по организирането на годините на дружба с редица други държави. И съм уверен, че и Годината на България в Русия няма да бъде изключение, а обратно - ще бъде добро потвърждение на това правило.

Споменахте за трите големите енергийни проекта между България и Русия. В същото време сме свидетели как световната икономическа криза вече засяга и Русия. Можете ли с увереност да кажете, че по вина на Русия няма да има забавяне на тези проекти?

Д. Медведев, президент на Русия: Виждате ли, ако всички работим нормално, то ще можем да реализираме най-различните планове, които преди известно време са били приети и съгласувани. Кризата не се харесва на никого. По време на криза всички живеят трудно, трудно се реализират инвестиционни проекти. Но ние сме длъжни да отделяме зърното от плявата.
Трябва да се концентрираме върху най-важните проети. Тези проекти, които вие назовахте, ми се струват, твърде изгодни и за България, и за Русия, но и за Европа като цяло. И към тях трябва да се насочват всички усилия. Може би има смисъл сега да се откажем от някои нетрайни теми, малки проекти, а що се отнася до големите, по тях задължително ще работим.

Как се развиват професионалните ви и лични отношения с премиера на Русия, имайки предвид неотдавнашните ви критики към работата на правителство, а такива критики прозвучаха още и в посланието ви към Федералното събрание?

С премиера, Владимир Путин, имам много добри отношения. Отдавна сме колеги. Преди работих с президента Путин. Сега - аз като президент, той като премиер, когото аз предложих. Затова, имаме добри, приятелски отношения. Но това не означава, че президентът трябва да си затваря очите за проблемите, които съществуват. Затова по време на срещите си с правителството, с министрите, аз обръщам внимание на тези недостатъци, които съществуват. Това е абсолютно нормално. Това е напълно нормален процес и в центъра не трябва да бъдат поставяни нечии амбиции или нечие разбиране на тези или други проблеми, а реалните интереси на гражданите на нашата страна. Така смятам аз, така смята и премиерът. Така, че тук няма никакви проблеми.

И един последен въпрос. Станахте президент в нелеко време...

Д. Медведев, президент на Русия: Ами, да.

В този смисъл кое за вас е главното предизвикателство и главният урок на този пост?

Д. Медведев, президент на Русия: Добър въпрос. Мисля, че вероятно главният урок за мен за времето, откакто съм на длъжността президент, се заключава в това, че никога не е възможно да предусетиш тези или други събития като изключиш различните, понякога драматични развития на ситуацията.
С други думи, в редица случаи се появяват такива проблеми, които откровено казано дори не си ги представяш особено, и за които макар и да се готвиш, не ги смяташ за актуални в един или друг период. Такива събития вече имам доста в моята президентска биография.
Откровено казано, по понятни причини, на мен не ми се искаше началото на моята дейност да съвпада с приемането на решението за използване на войски, но се наложи такова решение да бъде взето. Имам предвид събитията в Кавказ и тази агресия, която беше от страна на Грузия към две малки части, по същество бивши части, от нейните територии. Разбира се, би ми се искало икономическите условия, които днес съществуват да са малко по-други, но те са такива.
Затова ми се налага да се справям и с тази ситуация. А споменатата от вас газова криза - откровено казано това също не е тази ситуация, за която ти се иска да се готвиш и с която да ти се иска да се занимаваш. Но животът те поставя в такива ситуации, когато ти трябва да даваш преки и недвусмислени отговори. И това навярно за мен са главните уроци в последно време , откакто съм президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Ентусиасти се събраха, за да тренират пред погледа на статуи и картини в Лувъра
Ентусиасти се събраха, за да тренират пред погледа на статуи и картини в Лувъра
07:00, 24.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Продължават протестите в американски университети заради войната в Газа
Продължават протестите в американски университети заради войната в Газа
06:54, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Сенатът одобри военна помощ за Украйна
Сенатът одобри военна помощ за Украйна
06:41, 24.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
В Република Северна Македония се провежда първи тур на президентските избори
В Република Северна Македония се провежда първи тур на президентските избори
06:28, 24.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
23:13, 23.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Елена Йончева: Делян Пеевски лично ме покани в листата на ДПС
Елена Йончева: Делян Пеевски лично ме покани в листата на ДПС
22:56, 23.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Силни снеговалежи в Австрия, домакинства в планинските райони са без ток
Силни снеговалежи в Австрия, домакинства в планинските райони са без ток
22:43, 23.04.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Алигатор "посети" военна база във Флорида
Алигатор "посети" военна база във Флорида
22:18, 23.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Израел нареди нови евакуации в Северна Газа
Израел нареди нови евакуации в Северна Газа
21:38, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Според Пендаровски вписването на българите в конституцията на РСМ било "спасяване на образа на България"
Според Пендаровски вписването на българите в конституцията на РСМ било "спасяване на образа на България"
20:46, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
19:03, 23.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Петима мигранти се удавиха в Ламанша при опит да стигнат Великобритания
Петима мигранти се удавиха в Ламанша при опит да стигнат Великобритания
17:40, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Топ 24
Най-четени
ГКПП Кулата-Промахон остава затворен
ГКПП Кулата-Промахон остава затворен
Регионални инициативи за доставка на газ
Регионални инициативи за доставка на газ