НОВИНИ

36% достигна активността на референдума в Македония

При 91% обработени бюлетини активността на референдума в Македония е 36% - доста под очакваните. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
06:28, 01.10.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Министър-председателят Заев каза, че не възнамерява да подава оставка, въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната. НАТО приветства резултата от референдума. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също поздрави македонците.

Минути след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че въпросът на референдума е събрал около 600 000 гласа - повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори. Зоран Заев заяви също така, че е време промените в Конституцията да влязат в Парламента.

А през това време лагерът на бойкотиращите излезе по улиците. Хиляди македонци, бойкотиращи референдума, и доволни от резултата, се събраха в центъра на Скопие, за да отпразнуват, както те тълкуват, победата. Под звуците на македонския национален химн и народни песни, бойкотиращите референдума обявиха Договора от Преспа за името с Гърция за невалиден и поискаха оставката на правителството. Според бойкотиращите, Македония трябва да влезе в ЕС и НАТО, но без смяна на името.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Министерството на отбраната отварят офертите за нов изтребител
В Министерството на отбраната отварят офертите за нов изтребител
Оранжев и жълт код за валежи в няколко области у нас
Оранжев и жълт код за валежи в няколко области у нас