36 опоненти на венецуелското социалистическо правителство бяха пуснати днес от затвора и можаха да се върнат при семействата си в рамките на освобождаване на 80 затворници по случай Коледа. Присъдите им са заменени с общественополезен труд, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местни правозащитници.

© БТА / Архив

Венецуелският президент Николас Мадуро е остро критикуван и в страната, и в чужбина за това, че държи в затвора около 270 активисти. 13 от освободените бяха показани по телевизията на среща с председателката на Учредително събрание Делси Родригес, която ги упрекна, че са се занимавали с подривна дейност и прояви на насилие, но и им пожела весела Коледа.

Алфредо Ромеро, чиято правозащитната организация "Форо пенал" следи задържането на активисти и протестиращи, каза, че до тази сутрин са били пуснати 36 души. Той обаче разкритикува правителството, че не ги е амнистирало. Сред освободените най-известни са Алфредо Рамос, бивш провинциален кмет, и съветникът на опозицията по изборните въпроси Роберто Пикон.

Около 170 човека загинаха при уличните протести срещу управлението на президента Мадуро през 2014 и тази година.