НОВИНИ

36 свине вече са умъртвени заради африканската чума в Плевенско

36 вече са евтаназираните заради новото огнище на африканска чума животни в Плевенско, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:41, 05.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
свине вече умъртвени заради африканската чума плевенско

Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат определено обезщетение, заяви още Танева.

Африканската чума по свинете е опасно заболяване и много бързо разпространяващо се, дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително нещо е, че не е опасно за хората, но те са преносители на вируса“, уточни Танева.

Африканската чума влиза в Европа през 2014 г., а у нас за първи път е установено през 2018 г. В съседна Румъния има над 1100 огнища на болестта и умъртвени над 250 000 свине, което е довело до огромни икономически загуби за фермите.

„Единственият начин да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем стриктни в изпълнението в превенцията“, категорична е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени областните управители от Северна България, експерти от БАБХ и директорите на горските предприятия, за да бъдат обсъждани необходимите мерки за справяне с болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюстът на Тутанкамон беше продаден за 6 милиона долара
Бюстът на Тутанкамон беше продаден за 6 милиона долара
Веселина Кацарова ще открие „Музикални празници Емил Чакъров
Веселина Кацарова ще открие „Музикални празници Емил Чакъров"