НОВИНИ

Интервю със зам.-министър Гергана Павлова: Ще има търгове за лекарства

Мария Чернева: Ще има ли нови търгове за лекарствата, които вече са на изчерпване? Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Както сами знаете, Народното събрание гласува актуализацията на републиканския бюджет за 2010 към края на юли.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:03, 15.09.2010
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
интервю зам министър гергана павлова търгове лекарства

Мария Чернева: Ще има ли нови търгове за лекарствата, които вече са на изчерпване?



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Както сами знаете, Народното събрание гласува актуализацията на републиканския бюджет за 2010 към края на юли. Официалното публикуване на актуализирания бюджет в Държавен вестник беше в началото на август. Министерството на здравеопазването получи потвърждение от финансовото министерство по отношение на бюджетните разчети в края на август. Ние сме използвали август, за да работим с екпертите, с цел да се ревизират остатъчните количества по вече сключените договори, да се видят позициите, по които има недостиг, да се определят количествата, които ще бъдат необподими да бъдат закупени допълнително. Така че този процес вървеше успоредно с процеса на администиране на актуализирания бюджет. Няма никакво забавяне - има процедура, която се движи абсолютно в нормативно определените срокове.



Мария Чернева: И как последно бяха коригирани парите за лекарства? Има ли намаление?



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Както всички знаят, 26 милиона са възстановени към намаления бюджет на Министерството на здравеопазването с цел покриване на нуждите за лекарствени продукти.



Мария Чернева: Т.е. като цяло колко са парите, повече или по-малко?



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: С актуализацията на тези 26 милиона реално даже вече са увеличени. Защото ние, още когато се коментираха актуализации на бюджета се опитахме да обясним, че при актуализацията на бюджета не са намалявани разходите за
лекарствени продукти, защото разходите си бяха заложени, бяха обявен всички процедури. Вярно, че там имаше процедури, които по различни причини се влачеха - имаше второ, трето, четвърто обявяване на процедура. Но така или иначе всички процедури за лекарствени продукти по наредба 34 ние ги заварихме стартирали. Процедурата по обществена поръчка няма как да бъда обявена, без да има финансово обезпечение. Така че дори и само този факт не ни позволява по никакъв начин да ревизираме бюджета за лекарства, който е обявен към края на 2009 година за 2010.



Мария Чернева: Но си давате сметка, че част от лекарствата вече липсват?



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Още когато говорихме за актуализация на бюджета, ние обявихме, че търговете ще бъдат обявени през септември месец. Защото сме абсолютно наясно, че една актуализация на бюджета, гласувана през юли може одобрените средства да
бъдат използвани през септември за обявяване на търгове. Това си е процедура нормативно заложена и няма никакво закъснение. Закъснение би имало ако ние чакахме финализирането на бюджета, за да започнем работа по спецификациите. Работата по спецификациите е стартирала през август месец, Министерството на здравеопазването е подготвило всички необходими документи. В рамките на вчерашния ден документацията е свалена на проф. Борисова за подпис. Така че самата тръжна процедура ще бъде обявена най-рано в края на седмицата или в началото на следващата седмица ще бъде качена на сайта. По отношение на информацията, че има недостиг на лекарствени продукти - в момента недостиг няма. Всички пациенти, чиито протоколи са одобрени, независимо дали от комисиите в лечебните заведения или от комисиите в министерството, централната комисия, всички пациенти си получават необходимите лекарствени продукти.



Мария Чернева: А защо например тагрегната терапия на болните от лимфом не върви? Даже пациентите твърдят, че около два месеца лятото не е имало кой да им разглежда
протоколите.



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Неразглеждани протоколи имаше само в периода между 2 и 19 август. Ние бяхме предупредили лечебните заведения, че няма да работи централна комисия. Причините да не се събира централна комисия е, че експертите от централна комисия бяха в оптпуска. Затова направихме всичко необходимо преди отпускния период да бъдат разгедани протоколите. Ако има върнати протоколи, те са върнати по мнение на експертите и във връзка с непълна документация или несъответствие на изследванията, които са подадени. Това си е чиста експертна оценка, която лекарите правят.



Мария Чернева: Как си обяснявате тази огромна разлика между това, което вие казвате и пациентите, които твърдят, че лекарствата им свършват или са свършили? При това пациенти не само от една организация. Нещо куца.



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Процесът куца точно в частта организация на процеса. Действащата Наредба 34 създава тази организация и изисква протокола на един пациент да се движи от лекуващия лекар през комисия в самото лечебно заведение, след това в комисия в Министерството на здравеопазването. Всичко това е време и дни движение на документите, защото те се изпращат по поща. И на срокове, в които заседават тези комисии. Затова ние сме предвидили обръщане на процеса и промяна в Наредба 34 , която сме качили на сайта на министерството.



Мария Чернева: А не е ли най-добре да се откажете от търговете и тези лекарства да минат към касата?



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Две са стъпките, по които работим. Пакетът с нормативни промени е вече подготвен на ниво експерти в министерството. В момента върви последно изчистване на закона като проект. Ще го обсъдим с колегите в парламента в рамките на тази седмица и след съгласуване ще тръгне този пакет с промени, в който ние предвиждаме предложение лекарстветните продукти по Наредба 34 да преминат към касата, ще бъде качен за обществено обсъждане в рамките на следващата седмица допускам - т.е. нашата идея от 2011 година поне част от лекарствата да преминат към НЗОК. Казвам част, защото вие много добре знаете, че Министерство на здравеопазването осигурява лекарствени продукти за много тежки и сериозни заболявания. Част от лекарствените продукти могат да бъдат прехвърлени за домашно лечение, което може да стане малко по-лесно и безболезнено. Другата част би следвало да се прехвърлят като елемент на клинична пътека. Създаването на една клинична пътека, остойностяването й от касата е един процес, който изисква време, така че . . .



Мария Чернева: Сега му е времето да работите по този въпрос.



Гергана Павлова - заместник-министър на здравеопазването: Залагаме го като нормативна промяна и водим разговори с експертите. Започваме подготовка на създаване на клиничните пътеки и остойностяване, така че ще създадем цялата нормативна база, за да можем да прехвърлим всичко като пакет към касата. Ако не успеем, поне ще можем с анекса за 2011 или най-късно към 2012 година и тези продукти, които ще влязат като елемент на клинична пъктека да бъдат прехвърляни към НЗОК. Това сме го дискутирали както с експертите, така и с НЗОК, включително и с пацинтски организации, които приемат като най-добър варант това стъпково прехвърляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци затова
Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци затова
13:17, 26.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
13:02, 26.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в секторите земеделие и енергетика
Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в секторите земеделие и енергетика
12:58, 26.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова
12:55, 26.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Преди празниците пускат движението в ремонтирания участък по АМ "Тракия"
Преди празниците пускат движението в ремонтирания участък по АМ "Тракия"
12:34, 26.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни
12:33, 26.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
12:22, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
12:18, 26.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
12:11, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Синя зона в София и в неделя?
Синя зона в София и в неделя?
12:07, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
11:57, 26.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
11:41, 26.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Кметът на Ямбол обяви бедствено положение в района на бл. 20
Кметът на Ямбол обяви бедствено положение в района на бл. 20
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди