НОВИНИ

37 милиона лева за пречиствателна станция

До два месеца трябва да бъде избран изпълнител на втората фаза от проекта за разширение и модернизация на пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“. 12 фирми са подали документи за участие в обществената поръчка, а комисия от експерти ще оцени предложенията им. В проекта ще бъдат инвестирани над 37 милиона лева.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
21:10, 25.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Отпадъчните води ще се заустват на 2,3 километра навътре в морето. До момента пречистването в станцията става механично и биологично.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Сега ще има възможност за пречистване и на азот и фосфор и в това отношение ще бъде в съответствие с директивата за градски отпадъчни води."

Старото пречиствателно съоръжение е построено през 1983 година и е предназначено да обслужва 20 хиляди жители, а след реконструкцията капацитетът на съоръжението ще бъде увеличен близо 4 пъти.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Сега се предвижда през летния сезон да обслужва 72 хиляди еквивалент жители, а през зимния сезон 18 хиляди."

В реализацията на проекта е включено и изграждането на 5 км канализация в местността „Ален мак“, където 80% от имотите са на септични ями.

Иван Портних, кмет на Община Варна: "Това е една сериозна стъпка към превенция на свлачищните процеси в тази територия."

Общо 197 млн. лева са инвестирани в област Варна по оперативна програма „Околна среда“ за миналия програмен период. За цялото Черноморие сумата е около 350 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия
Възстановиха храма в Бързица
Възстановиха храма в Бързица