НОВИНИ

373 са загиналите от цунамито в Индонезия, остава опасността от ново бедствие

Властите в Индонезия предупредиха за опасност от нови вълни цунами по крайбрежията на островите Ява и Суматра. Жертвите на бедствието в събота вече са 373, ранените са близо 1460. Президентът Румен Радев изпрати съболезнованията си към индонезийския си колега Джоко Видодо.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 24.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

В трагичните събития има и щастливи моменти. Спасителните служби откриха момченце, оцеляло, след като е стояло 12 часа под развалините.

Жителите на районите около Зондския проток между островите Ява и Суматра са предупредени да стоят далеч от крайбрежията. Вулканът Анак Кракатау между двата острова е активен и има опасност от ново цунами, каза говорител на индонезийската агенция за реакции при бедствия и потвърди, че вълните са предизвикани от свличане на земни маси в морето по време на изригването в събота.

;

Има затруднения с оказването на помощ в някои райони, защото пътищата са блокирани, признаха властите. За най-тежко пострадал се смята Пандегланг на западния бряг на Ява.

„Оцеляхме, помага ни местната общност, но не сме получили нищо от правителството“, сподели пред медии местен мъж.

На помощ на хората в най-голямата мюсюлманска страна в света се притичат религиозни организации. Властите поясниха още, че системата за предупреждение не е успяла да реагира, защото може да регистрира само цунами, причинени от земетресения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонници от цял свят се стичат във Витлеем, за да посрещнат Рождество Христово
Поклонници от цял свят се стичат във Витлеем, за да посрещнат Рождество Христово
Полицай беше убит в Кабул при операция за освобождаване на стотици заложници
Полицай беше убит в Кабул при операция за освобождаване на стотици заложници