38 000 тона цветя - звучи невероятно, но приблизително толкова изнася Колумбия за Съединените щати в седмиците преди 14 февруари - Денят на влюбените. Празникът е особено популярен в Щатите, а най-подаряваният подарък се оказват розите.

© БГНЕС

Дните около 14 февруари са най-натоварените за фирмите за производство и износ на цветя в Колумбия. Данните показват, че 74% от вносните цветя пристигат в САЩ именно от Колумбия. През последните 40 години страната се налага като вторият след Холандия производител на цветя. Те се отличават не само с качеството, но и с богатото си разнообразие като цветове, аромати, размери. За заетите в сектора бизнесът е не само пари, но и отношение.

Алваро Камачо, мениджър на компания за износ на цветя: Това, което продаваме е повече емоция, отколкото цветя. По време на сезона работим с около 14 хиляди души. И всеки човек знае, че всеки стрък, който минава през ръцете му представлява емоция, симовлизира чувствата на онзи, който подарява цветята.
Откриха сезона на лалетата в Холандия

Откриха сезона на лалетата в Холандия

Сезонът на лалетата беше открит в Холандия. На централния площад "Дам" в Амстердам тържествено бяха раздадени над 200 000 цветя на всички желаещи.

Не по-малко красиви от самите рози са и дамите, които ги берат, разпределят и опаковат.

Майерли Паес, работничка: Това е прекрасна работа. Нещо, което правя с любов, а и не е трудно.

Усмивките не слизат от лицата им и споделят, че с нетърпение очакват да видят какви цветя ще получат самите те за утрешния Ден на влюбените!