НОВИНИ

3D артист тръгва с мотор по Пътя на коприната

3D артист тръгва на пътешествие с мотор по историческия път на коприната. Обиколката на две колела ще започне в неделя сутринта, когато Руско Русков ще потегли от София към южната ни съседка Турция.

БНТ2-София
от БНТ2-София Мина Пенкова
19:20, 26.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Най-древният път на търговците, по който са се движели керваните с коприна преди повече от 2000 години, ще бъде прекосен не с камила или муле, а в духа на 21-ви век - с мотор. Първата спирка е в Турция.

Руско Русков
"В Иран - Исфахан, Ширас и Яст, едни от много старинните им градове, които са описани в приказките на Шехерезада. Друго емблематично място е кратерът в Туркменистан. Той се намира точно в центъра на държавата в пустинята. Той е един горящ кратер. След това са едни от основните градове по пътя на коприната, а именно Хива, Бохара и Самарканд в Узбекистан."

Маршрутът преминава и през един от най-високите планински пътища - т.нар. Памирска магистрала, която се издига на близо 4700 метра височина. Руско Русков ще прекоси и 4 пустини, където опасности крият освен меките пясъци и бурите и температурните амплитуди.

Руско Русков
"В пустините през деня те могат да достигнат 50 градуса, през нощта падат до 6-7. В Памир очаквам да са доста отрицателни т.е. нещо от сорта на -4, -6."

Това първото такова голямо пътешествие за Руско Русков. За два месеца той ще измине между 17 и 20 хиляди километра. А след като пътуването из двата континента приключи, Руско ще се върне обратно към това, което умее най-добре - да създава нови триизмерни светове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки втори българин вярва в превъзходството на определени нации
Всеки втори българин вярва в превъзходството на определени нации
Обединените патриоти предлагат мерки срещу радикалния ислям
Обединените патриоти предлагат мерки срещу радикалния ислям