НОВИНИ

Четири коалиции влизат в новия сръбски парламент

Коалицията около Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич спечели предсрочните парламентарни избори в страната с почти 50 процента от гласовете. От Републиканската избирателна комисия съобщиха тази нощ, че общо 4 коалиции ще влязат в новия сръбски парламент.

bnt avatar logo
от Георги Петров
08:32, 25.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
четири коалиции влизат новия сръбски парламент

Александър Вучич сам предизвика предсрочните избори под предлог, че иска иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към Европейския съюз и за реформи. След победата си той изрази благодарността си към избирателите за оказаната подкрепа.

Александър Вучич, министър-председател на Сърбия: Сръбските граждани отново ни оказват голямата чест да водим правителството на страната. С нея идва и голяма отговорност. Сърбия ще продължи европейското си пътуване и ние ще се опитаме да го ускорим.

Все още не е ясно дали коалицията около Вучич ще спечели абсолютно мнозинство в Народното събрание с 50 или над 50 процента от гласовете. На второ място се класира коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, водена от Ивица Дачич, с 12 процента. Петпроцентната бариера за влизане в парламента са преминали също Сръбската радикална партия, начело с нацоионалиста Воислав Шешел, която получава 7,94 процента, и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" с 6,13 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: С абонаментна карта цената за пътуване може да е и 50 ст.
Йорданка Фандъкова: С абонаментна карта цената за пътуване може да е и 50 ст.
 Удължават до 3-и май подаването на данъчните декларации
Удължават до 3-и май подаването на данъчните декларации