40 души, сред които и лекари, бяха арестувани във Варна заради участие в схеми за издаване на решения на ТЕЛК. 8 от арестуваните остават в ареста за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Смята се, че са работили като организирана престъпна група.

Варна

По наша информация задържаните медици са и от 3-те състава на експертните лекарски комисии в града, както и от общините Суворово, Вълчи дол, Генерал Тошево и Велико Търново. Наш екип провери какво е известно в болниците "Св Анна" и " Св. Марина", където работят комисиите.

Задържаните са заподозрени, че срещу подкуп са издавали решения с невярно съдържание и така са ощетили държавата. В много от случаите в решенията на ТЕЛК са били вписвани заболявания, за които се дава над 50% нетрудоспособност. За организатор на схемата е уличена лекарка-невролог от Добрич, която е участвала в схема за изписване на лекарства с психотропно действие.

По непотвърдена информация, при обиск в домовете на задържаните са открити големи суми пари.

Арестуваха лекари във Варна заради далавери с ТЕЛК

Арестуваха лекари във Варна заради далавери с ТЕЛК

40 души, между които и лекари, са били арестувани при операция на ГДБОП и прокуратурата във Варна, научи от свои източници БНТ. 8 от тях ще бъдат зад...

Днес в сградата, където заседават две трудово-експертните лекарски комисии няколко души чакаха да им бъдат връчени лекарските решения.

Павлина Александрова: Щях ли да имам 30%, ако съм дала….при мен не се е случвало.

От държавното обвинение потвърдиха за БНТ, че сред задържаните има и лекари във Варна.

д-р Росица Георгиева - председател на обща ТЕЛК 1-ви състав: Нашият състав днеска всички сме били на работа…Аз нямам информация…. Днес за първи път съм на работа.

През миналата година трите Трудово-експертни лекарски комисии във Варна са издали общо 11 920 решения, които се съхраняват в Регионална картотека на медицинските експертизи към РЗИ - Варна. Началникът на отдела д-р Станимир Киряков не знаеше за арестите. Няма данни за кое заболяване има най-много лекарски експертизи.

Условна присъда за лекарката от ТЕЛК - Търговище

Условна присъда за лекарката от ТЕЛК - Търговище

Окръжният съд в Търговище осъди на 1 година лишаване от свобода условно, с три години изпитателен срок лекарката от ТЕЛК в града д-р Галина Русева, ко...

Очаква да бъдат повдигнати обвинения на 8 от общо задържаните 40 души. Има данни, че са разпитани и пациенти. Акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура продължава и в момента. Повече информация по случая се очаква утре.

Само от началото на февруари за измами, свързани с решения на ТЕЛК, има образувани проверки, преписки и издадени присъди в Асеновград, Търговище, Ловеч, Мездра, Враца, Ямбол, Асеновград, Пловдив, Камено поле, а днес - и във Варна.

Директорката на ТЕЛК - Ловеч е арестувана в момент на получаване на подкуп

Директорката на ТЕЛК - Ловеч е арестувана в момент на получаване на подкуп

Арест за директорката на ТЕЛК - Ловеч. Донка Минкова е задържана, докато получавала подкуп от посредник, за да съдейства за издаване на фалшиви докуме...