Точно по това време преди 40 години българският космонавт Георги Иванов е на път към Космоса. Той е избран сред 700 души и става първият българин и шестият човек в света, който полита към малко познатия Космос. Годишнината от тази дата беше отбелязана с редица събития. Тях проследи репортерът ни Татяна Йорданова.

Георги Иванов искал да бъде моряк. Но съдбата имала друг план.

40 години по-късно образът на космонавта е запечатан в юбилейна пощенска марка в Българската академия на науките. А в родния му град Ловеч с пита сол го чакаше същата жена, която го е посрещнала и след полета му в Космоса. От днес в алеята на космонавтите в Ловеч има паметна плоча, която да напомня за космическата стъпка.

генерал-лейтенант Георги Иванов: За мен винаги е било радостно и вълнуващо да се завърна в родния град Ловеч - най-красивия град на света, най-голямата алея - космическа - в България.

Далеч от Ловеч - обратно в Космоса, към който поглеждаме, място за страх нямало.

генерал-лейтенант Георги Иванов: Такива неща и такива мисли по време на работа и в самолета, и в Космоса не минават. Човек отива там да изпълни програмата, а не да загива или да изчезва.

Прекарва почти две денонощия вън от Земята, но днес, хиляди дни по-късно, е здраво стъпил на нея и не преувеличава успеха си. Казва, че просто е действал по план. По по-добрия план.

40 години от полета на първия българин в Космоса: Георги Иванов пред БНТ

40 години от полета на първия българин в Космоса: Георги Иванов пред БНТ

По данни на Асоциацията на участниците в космическите полети, космонавтите наброяват 560 души. А двама от тях са българи. Днес се навършват точно 40 г...