НОВИНИ

40 години от полета на първия български космонавт

Точно по това време преди 40 години българският космонавт Георги Иванов е на път към Космоса. Той е избран сред 700 души и става първият българин и шестият човек в света, който полита към малко познатия Космос. Годишнината от тази дата беше отбелязана с редица събития. Тях проследи репортерът ни Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 10.04.2019
5627
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Георги Иванов искал да бъде моряк. Но съдбата имала друг план.

40 години по-късно образът на космонавта е запечатан в юбилейна пощенска марка в Българската академия на науките. А в родния му град Ловеч с пита сол го чакаше същата жена, която го е посрещнала и след полета му в Космоса. От днес в алеята на космонавтите в Ловеч има паметна плоча, която да напомня за космическата стъпка.

генерал-лейтенант Георги Иванов: За мен винаги е било радостно и вълнуващо да се завърна в родния град Ловеч - най-красивия град на света, най-голямата алея - космическа - в България.

Далеч от Ловеч - обратно в Космоса, към който поглеждаме, място за страх нямало.

генерал-лейтенант Георги Иванов: Такива неща и такива мисли по време на работа и в самолета, и в Космоса не минават. Човек отива там да изпълни програмата, а не да загива или да изчезва.

Прекарва почти две денонощия вън от Земята, но днес, хиляди дни по-късно, е здраво стъпил на нея и не преувеличава успеха си. Казва, че просто е действал по план. По по-добрия план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме
Екатерина Захариева: Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме
„Атака“ се регистрира в ЦИК за европейските избори
„Атака“ се регистрира в ЦИК за европейските избори