Бивш комедиен актьор беше избран за премиер на Словения. Парламентът в Любляна одобри 40-годишния Марян Щарец за поста и така беше сложен край на политическия застой след изборите, продължил два месеца и половина.

Марян Щарец получи подкрепата на 55 от общо 90 депутати и разполага с 15 дни да избере министрите си. Той успя да измести досегашния премиер Янез Янша, чиято партия има най- много места в парламента, но не можа да намери коалиционен партньор за властта.

40-годишният Щарец стана най-младият премиер на Словения. Предстоят му тежки задачи, като най-спешната е продажбата на най-голямата банка на Словения - държавната Нова Люблянска банка.

Марян Шарец, министър-председател на Словения: Направихме първата крачка към съставяне на 13-тото словенско правителство. Това е началото, бях избран за премиер и ще продължа започнатото. Целта ми е да съставя нов кабинет, който да получи одобрението на парламента и да се погрижа Словения да има напълно работещо правителство.
Президентът на Словения не номинира кандидат за съставяне на правителство

Президентът на Словения не номинира кандидат за съставяне на правителство

Словенският президент Борут Пахор съобщи днес в парламента, че няма да номинира нито един кандидат за съставяне на правителство, тъй като никоя партия...

© БТА