Лекари и медицински сестри от 40 общински болници излизат на едночасов протест пред стационарите на 15 януари. Това решение взеха днес Управителният съвет на сдружението на общинските болници в България и Българският лекарски съюз. Съвместното заседание се проведе в болницата в Севлиево.

Целта на протеста е системата на общинското здравеопазване да се дофинансира с още 30 милиона от държавата, НЗОК и да изплатят надлимитните дейности, които дължат на тези болници в размер на 5 милиона лева и да се проведе широк обществен дебат.

Д-р Неделчо Тотев, председател на УС на Сдружението на общинските болници в България: „И паралелно с това да се увеличат и да се актуализират цените на клиничните пътеки, които са приоритет на областните и на общинските болници, това са малките пътеки, ежедневните пътеки, ежедневната патология.“.

Председателят на БЛС коментира и думите на здравния министър Кирил Ананиев, че пари за болниците ще има само, ако се преструктурират.

Д-р Владимир Грозев, председател на БЛС:„В момента, в който не се подпомогнат по един или друг начин, включая и с това което колегите заявяват - с тези 30 млн. целева субсидия общинското здравеопазване, не се случи в следващите няколко месеца, в същия този период няма да има на кого да се дадат тези 30 милиона.

От ръководството на сдружението заявиха, че протестът е конструктивен с цел да се обърне внимание на наболелите проблеми в малките болници.