Около 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства. 6-месечният гратисен период изтича на 9 август. От Министерството на здравеопазването предлагат глоби от 1000 до 3000 лева за нарушителите.

В Русе аптеките, които са подготвени за системата за разпознаване на фалшиви лекарства, се броят на пръсти.

Пламен Филев - магистър-фармацевт: Нашето виждане е, че е безсмислено в тоя момент да се въвежда нещо като верификация. А и освен това първоначалната им идея беше, че тя ще бъде напълно безплатна верификация за всеки един обект.

За да се включат в системата аптеките трябва да разполагат със специален софтуер и баркод четец.

Елена Бобева - магистър-фармацевт: Като първоначална инвестиция, понеже невсички аптеки имат програма, трябва и да си закупят самата програма, освен баркод четците, струва 500 лева. Но освен това всеки месец има такса за поддържането на тази програма.

Целта на системата е да гарантира, че лекарствата, които си купуваме от аптеката, не са фалшифицирани. У нас обаче тя още не работи ефективно. Причината - около 1600 аптеки още не са свързани с нея.

Деян Денев - председател на Българската организация: 1/4 от опаковките, които могат да се проверят всъщност се проверяват. Така че очакваме към края на така наречения стабилизационен период всички опаковки, подлежащи на проверка, да се проверява.

През февруари здравното министерство даде на аптеките 6 месеца да се снабдят с необходимото оборудване, за да се свържат със системата.

Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата: Август месец на практика тези 6 месеца изтичат и би следвало Агенцията да започне проверки и да издава предписания, свързани с верификационната система.

Фармацевтите от Русе твърдят, че не знаят кога изтича гратисният период. От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.