НОВИНИ

400 организирани престъпни групи действат на територията на страната

400 организирани престъпни групи с около 2000 участници в тях действат на територията на страната. Това е равносметката на ГДБОП към края на 2015 година, съобщи антимафиот №1 Ивайло Спиридонов. Последната седмица са разбити две групи, едната занимавала се с разпространение на наркотици и рекет във Варненско, а втората с търговия и трафик на оръжие от България към Турция. Предстои българските и турските служби да установят дали югоизточната ни съседка е била крайна дестинация или само транзитна точка на оръжейния трафик.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:37, 21.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Първоначално започва разследване за разпространяване на наркотици основно в Хасковско и Пловдивско. Засича се движение на големи количества дрога, както и разширяване на дейността към малките градове на Софийска област. Специалитет в менюто на групата е синтетичната дрога.

Георги Костов, главен секретар на МВР
- Както и трафик на огнестрелно оръжие и е действала на територията на Област Хасково, област Пловдив и област София.
Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура
- Използвани са Специални разузнавателни средства, като включително тук е използван и служител под прикритие.

Именно служител под прикритие установява, че към лидера на групата има две крила - едното, което се занимава с дрогата и другото, което работи по търговията и трафика на оръжие към Турция, към него има и турски гражданин, който отговаря за доставките. По данни на агента се прихващат и телефоните, които служат за връзка между отделните членове на групата.

Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура
- Комуникираха дори и с карти от чуждестранни, турски мобилни оператори.
- Каква е била ролята на турския гражданин?
- Ролята на турския гражданин е именно закупуване и трафикиране на оръжието.Турция е дестинацията към която се изнасят, а след това накъде продължават, това към момента не можем да кажем. Ще работим и с колеги от турска страна.

Повече от 25 адреса в София, Хасково, Пловдив и Свиленград са обискирани. В голяма част от тях са открити оръжие, заготовки за автомати "Калашников", оптични мерници и заглушители. Задържаните и обвинените до момента са осем, за тях ще бъде поискан постоянен арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София от високо
София от високо
Учител от Първомай в световен конкурс за най-иновативен преподавател
Учител от Първомай в световен конкурс за най-иновативен преподавател