НОВИНИ

Престъпления срещу малцинствени групи след изборите в САЩ

Правозащитна организация в САЩ сигнализира, че след президентските избори са регистрирани над 400 престъпления от омраза, случаи на сплашвания, актове на агресия. Всички те са срещу малцинствените групи.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:25, 17.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Обиди срещу хомосексуалисти, изрисувана със спрей свастика на стена на църква в Индиана, заплашителни послания в социалните мрежи срещу чернокожи студенти, ученици от латиноамерикански произход, преследвани със заплахи, че ще бъдат депортирани. Това са само част от престъпленията на омраза и на расистка основа, които са регистрирани от изборната победа на Доналд Тръмп насам, твърди правозащитната организация "Саутърн Повърти Лоу Сентър"

Марк Поток, ст. научен сътрудник в правозащитна организация: "Мнозинството от тези престъпления са насочени срещу имигранти и мюсюлмани, има и много нападки срещу чернокожи. Основно срещу всеки, който не е християнин."

По-рано тази седмица чернокож първокурсник в Университета в Пенсилвания съобщи, че е получил враждебно съобщение в социалните мрежи от група, наричаща себе си - "Последователите на Тръмп". В друг университет се появиха листовки с информация "Защо белите жени не трябва да излизат с чернокожи мъже", в които се съдържа и криминална статистика. Сигнал за расистки прояви има е в училище в Юта, където на тормоз е подложено дете от мексикански произход.

Хулио Пуентео, баща на ученик: "Децата започнаха да му казват - ти си мексиканец, ще ходиш в различно училище, ще се върнеш в Мексико."

Според правозищтни активисти, кампанията на Тръмп насажда разделение и насърчава разпространението на расистки послания. Неговите критици го обвиняват, че е ухажвал крайнодесни групи, а в изборната нощ един от бившите лидери на Куклукс клан си приписва част от заслугите за победата на републиканеца. Повод за критики е и назначението на Стив Банън като стратегически съветник. Банън е бил начело на новинарски сайт, който е описван от някои като екстремистки.

Марк Поток , ст. научен сътрудник в правозащитна организация: "Доналд Тръмп подпали огъня. В продължение на 18 месеца той атакуваше малцинствата в тази страна, казвайки невероятно грозни неща и насърчаваше насилие срещу протестиращите на собствените му митинги."

Годишен доклад на ФБР за престъпленията от омраза в Съединените щати показва, че броят им за миналата година е над 5 850 - с 7 на сто повече в сравнение с 2014-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на Нострадамус в Русенската опера
Премиера на "Нострадамус" в Русенската опера
Киномания - 30 години по-късно
Киномания - 30 години по-късно