София и още 40 общини в отдалечени и труднодостъпни райони у нас получиха ободрудване за аварийно-спасителни дейности. Техниката е дарение от Швейцария и ще служи на доброволните формирования при бедствии и аварии.

София Пловдив Велико Търново Копривщица

Дареното оборудване е крайно необходимо при предотвратяването на пожари, наводнения и други спасителни операции. Георги Влайков ръководи доброволно формирование от 5 години. Той обяснява, че без тази техника работата на спасителните екипи е невъзможна.

Георги Влайков - ръководител на доброволното формирование в Пловдив
"Ползвали сме такова оборудване, за съжаление в някои от случаите не е било достатъчно, така че в случая тези неща ще влязат в много добра употреба."
Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР
"Това са въздушни компресори, оборудвани с всякакви инструменти за разкъртване, разбиване, разрязване, включително и за изпомпване на вода."
Даниел Панов - председател на Сдружението на общините
"Която техника ни служи при най-спешни и бързи действия на тези формирования в началото, докато дойдат екипите на другите институции дали да гасят пожара или да извършат превантивни действия на реки или водосборища."

Техниката ще се ползва за спешни действия от екипите на доброволните формирования в 41 населени места в страната, които са рискови за наводнения и пожари, а в същото време отдалечени от пожарната.

Даниел Панов - председател на Сдружението на общините
"Пловдив, Велико Търново, Копривщица..."

От Сдружението на общините очакват още едно дарение с оборудване от Швейцария до края на годината.