41 процента от новия път в Кресненското дефиле са подадени за одобрение в Европейската комисия. Няма решение за пренасочване на средствата за този участък, заяви министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Сливен. Тя се запозна с възможностите и необходимостта от изграждането на нов пътен възел на АМ "Тракия" в района на град Кермен.

Проектът за изграждането на участъка от автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле е предаден и вече се разглежда от компетентните органи, каза министър Аврамова в Сливен. От министерството са в готовност да предоставят допълнителни уточнения, ако бъдат поискани, уточни министъра. Петя Аврамова коментира и медийните публикации за пренасочване на средствата, предвидени за този участък от магистрала Струма.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Към настоящият момент няма такова решение, но ние ще следим ситуацията внимателно и ако има риск от загуба на тия средства или риск от това да не успеем в срок да реализираме този участък от магистрала "Струма" естествено ще се възползваме от тези средства на друго място, където имаме готовност.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поело ангажимент за изграждане на нов пътен възел в района на гр. Кермен на 261 километър от АМ "Тракия".

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ще възложим до края на годината предпроектни проучвания и след това вървим по нормативните стъпки за изготвяне на технически проект и процедура за възлагане на пътния възел. Има и ж.п. връзка, така че това може да стане един удобен пътен възел за изход към магистрала "Тракия" от Сливен.

Работи се и по разширението от двулентов в четирилентов на пътя Сливен – Ямбол. В момента се извършва рехабилитация на 12 километра от този път от Сливен до автомагистрала Тракия, като отпуснатите средства са над пет милиона лева.