НОВИНИ

4189 са двойките от матурите след 12 клас по български език

Над 7 000 ученици няма да получат диплома за средно образование заради слаб успех на зрелостните изпити. Рекорден брой двойки има на изпита по български език и литература - 4189. Почти една трета от учениците въобще не са писали есе или съчинение на матурата. Това са най-лошите резултати по български език и литература откакто се провеждат матури, съобщиха от образователното министерство. Те обясниха слабите резултати с въведените строги мерки и затрудненото преписване.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:09, 07.06.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки. Така с две шестици могат да се похвалят над 4 500 ученици, а две двойки са получили над 2 000 зрелостници. Генералният извод след излизане на резултатите от матурите за 12 клас обаче е обезпокоителен.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Тази година е най-високият процент двойки по български език от началото на провеждане на матурите.

Така на практика двойките от матурата по български са 4 189, на втората матура слабите оценки са 6 460. Отличните оценки по български са над 5 500, а на втората матура над 9 700.

Диан Стаматов, заместник-министър на образованието: Освен по български най-много двойки има по география и икономика, където една трета от оценките са двойки, а под 5% са отличните оценки.

Имайки предвид, че сред тези ученици със слаби оценки има и такива, които не са минали матурата миналата година, то в крайна сметка излиза:

Диан Стаматов, заместник-министър на образованието: 7 466 зрелостници тази година няма да получат диплома.

И още - почти 1/3 от учениците въобще не са писали есе или съчинение по български. За следващата година от министерството ще правят анализ кое е било най-трудно за учениците, за да знаят учителите на какво да наблегнат при работата си. Какви по-конкретни мерки ще вземат от МОН, за да не се повтарят слабите резултати.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Нашата задача е да направим така, че децата да са грамотни. Няма да пропускаме по материала. Няма нужда да учат наизуст клишета и отговори, които някой им е написал предварително. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, за което ние ще настояваме и повече писане на текстове.

Най-добре са се представили профилираните гимназии. В топ 3 на училищата с най-добър резултат по български се нареждат Първа немска гимназия, Испанската гимназия и Американския колеж. С най-добри резултати на втората матура са Американския колеж, Софийската математическа гимназия и испанската гимназия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания: Евро 2016 е потенциална мишена за терористите
Великобритания: Евро 2016 е потенциална мишена за терористите
Земетресение с магнитуд 6,4  край западното крайбрежие на Мексико
Земетресение с магнитуд 6,4 край западното крайбрежие на Мексико