НОВИНИ

42 населени места в област Бургас са без ток

Обстановката в област Бургас се нормализира, вятърът утихна, няма и снеговалеж, предаде репортерът на "По света и у нас" Тихомир Игнатов. Въпреки това отсечката от Зимница до Бургас по АМ "Тракия" продължава да е блокирана. Преди около час беше отворен пътят Петолъчката - Бургас. 54 души са евакуирани през нощта, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
11:03, 11.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Над 17 са сигналите за бедстващи хора на територията на област Бургас постъпили през нощта на телефон 112, като на всички тях е реагирано незабавно. Екипи на пожарната, областно пътно управление и на съответните общини са евакуирали над 54 души, заседнали в преспите. По последна информация на ЕВН 42 са населените места в региона, частично или цялостно останали без електричество. Авариите са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас. Въпреки многократните апели на институциите, много хора вчера са предприели пътувания, което е доведе до закъсване на автомобилите и искания за евакуация.

Вчерашната снежна буря предизвика небивало затрупване и блокиране на почти всички пътища в Бургаския регион. Морския град и околностите също попаднаха в снежния капан. Сигнал за затрупани автомобили близо до комплекс "Меден Рудник" вдигнаха на крак спасителните екипи.


Димитър Николов, кмет на Бургас: Заради много силното снегонавяване сега три снегорина сме вкарали в този участък. Ще го затворим, докато го изчистим.

Тръгваме с един от снегорините към затрупания участък.

Диян Георгиев, шофьор на снегорин: Обстановката е страшна, много е тежка, страшно много сняг. Както караш - изведнъж стена отпреде и дотам. Спираш и край.

До близкото село Твърдица откриваме един от закъсалите.

Иван, закъсал в преспите: Спрях да помогна на един човек и ме е изоставиха за около един час и виждате какво е дереджето.

Докато разриваха Иван, единият от снегорините също бе затрупан от виелицата и на помощ пристигна нова машина. Близо два часа продължи отпушването на заснежената отсечка. Според спасителите масово шофьорите тръгват неподготвени за тежките условия.

Диян Георгиев, шофьор на снегорин: Щото нямат гуми, ей това е цялата работа. Ако е минато да е изчистено и да имат гуми, няма как да закъсат.

Рано тази сутрин военна верижна машина успешно превози родилка от руенското село Вресово до бургаската болница. В момента активно се разчистват пътищата от общинската пътна мрежа, както и основните направления Бургас - Сънчев бряг, Бургас - Ветрен - Айтос.

Отворени са за движение пътните отсечки Бургас-Малко Търново, Бургас - Царево, Бургас-Средец-Елхово, но с ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т. се още са затворени за движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Добричка и Генерал Тошево остават в бедствено положение
Община Добричка и Генерал Тошево остават в бедствено положение
Архитекти чертаят облика на Русе, крайбрежието става акцент за града
Архитекти чертаят облика на Русе, крайбрежието става акцент за града