НОВИНИ

Вещество в киселото мляко помага срещу Паркинсон

Нашето кисело мляко разкрива още един ефект върху здравето ни. Учени от института "Макс Планк" в Германия стигат до извода, че лечението на много невро-дегенеративни заболявания се крие в българското кисело мляко.Научното изследване дава отговор за молекулните механизми, които водят до болестта Паркинсон. Затова биолозите търсят у нас партньори, за да изследват особеностите на млякото ни.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:11, 10.03.2015
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Излиза че трябва да благодарим на тези червейчета. Нематода елеганс. Те привлекли вниманието на учените с това, че една капка вода може да ги съживи години след като са изсъхнали. Така учените стигнали до откритието, че невероятните способности на червеите се дължат на гена Ди джей 1. Същият ди джей, отговорен за ранните прояви на Паркинсон.


Проф. Теймурас Курцхалия - "Макс Планк" институт: Не, още не можем да кажем, че сме открили молекулните механизми на Паркинсона. Но можем да кажем, че сложихме началото в ново разбиране за това как може би започват много невро-дегенеративни заболявания, в това число на Паркинсон.

Ди джей генът произвежда ензим, който преобразува токсични за клетката алдехиди в млечни киселини - в случая лактат и гликолат. И когато ги няма, червеите умират при липса на вода.

Проф. Теймурас Курцхалия: Ние открихме, че лактатът и гликолатът са много важни за тези червеи, тъй като поддържат потенциала на митохондриите - енергийните фабрики на клетките. А една от причините нервните клетки да умират е, че митохондриите им постепенно спират да работят.

Учените все още не са наясно как точно лактатът предпазва клетките. Но е сигурно, че макар и с увреден ген, митохондриите успяват да се възстановят при наличието на лактат. И тук вече става интересно. Защото лактатът може да се открие в голямо количество в киселото мляко. И учените са убедени, че то може да помогне и в случаи на Паркинсон.

Мария Чернева - Защо сте убедени, че ще има ефект срещу Паркинсон?
Проф. Теймурас Курцхалия - Ами защото виждаме ефекта върху отделните клетки, доказахме, че лактата и гликолата са абсолютно необходими за преживяването и на миши неврони.

Опитът обаче показва че ефект върху клетките има само една от пространствените форми на веществото или Д-лактат. А българското кисело мляко съдържа най-много от него. Така че сега учените искат да разберат защо лактобацилус булгарикус произвежда основно Д-лактат и дали тайната не се крие в баланса с другите бактерии от българската закваска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хлебопроизводители и хипермаркети станаха партньори
Хлебопроизводители и хипермаркети станаха партньори
Екип на БНТ 2 също се включи в помощ на бедстващите
Екип на БНТ 2 също се включи в помощ на бедстващите