НОВИНИ

43-тото Народно събрание започна най-кратката си пленарна сесия

В първото си следваканционно заседание парламентът отложи разглеждането на решението по въпросите на референдума, проведен на 6 ноември. ГЕРБ останаха сами в искането да бъдат одобрени въпросите от допитването. По традиция лидерите на парламентарни групи очертаха в декларации целите си в следващите месеци. Политическите намерения ще бъдат реализирани извън парламента, защото след броени дни това Народно събрание ще бъде разпуснато.

Надежда Василева
от Надежда Василева Десислава Маркова
18:13, 11.01.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

43-ят парламент започна най-кратката си пленарна сесия, под звуците на българския химн. И под знака на предсрочните избори и отминалия референдум. В декларацията си, от ГЕРБ отново призоваха депутатите да се съобразят с вота от допитването на 6 ноември.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Делът на гласувалите в допитването българи е твърде голям, за да бъде пренебрегнат. Защото всяко несъобразяване с гражданската воля на над 2 милиона и 500 хиляди български граждани ще доведе до увеличаване на негативната енергия в обществото.

От ляво атакуваха ГЕРБ, че вместо да приемат волята на хората за промяна, заявена с избора на Румен Радев, са се вкопчили във властта и искат удължаване на живота на този парламент, заради промени в Изборния кодекс.

Корнелия Нинова - председател на на ПГ "БСП лява България": Имахте два месеца от 13 ноември до днес, имахте две години на управление и можехте да го свършите. Кого мислите, че ще заблудите, че това е вашето желание да удовлетворите народната воля. Интересът тук е друг и хората го разбират - материален е този интерес.

От БСП посочиха, че депутатите в следващия парламент трябва да се заемат първо с промяна в Изборния кодекс. Отново заявиха и готовност да управляват. Очаквано след политическите заявки, повечето формации бойкотираха разглеждането на въпросите от референдума. Подкрепиха ги само ГЕРБ, 4-ма от БДЦ и двама независими. Отлагането на темата поискаха от ДПС. Според тях ГЕРБ имат популитски подбуди.

Четин Казак - ДПС: Вносителят ГЕРБ да се издокара за последно пред избирателите и да се хареса може би и на някои водещи на шоу програми.
Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Правната комисия в НС: Отлагането би означавало отричане, отхвърляне, замитане волята на избирателя.
Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ на БДЦ-Народен съюз: Вотът от референдума е категоричен - и волята на хората трябва да бъде изпълнена. Различията настъпват в тълкуването какво трябва да се направи - мажоритарна или смесена система.
Волен Сидеров - председател на Атака: Както виждам сега започва една игра: "айде да сменим изборната система". Ми добре, сменете я, но какво ще стане с това - ще се вдигне стандарта на българина ли, няма да се вдигне, ще заработи икономиката - не, няма.

От ДПС заявиха, че президентските избори са поставили началото на ново управление в страната и че от този парламент не може да се очаква работа, а само предизборна кампания.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Властта още в самото начало беше порочно зачената, провалът беше предначертан. Искаме да предупредим, че всеки следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с общоуправленска програма ще постигне същия резултат - провал.
Мариана Тодорова - говорител на ПГ на АБВ: Президентските избори и референдума се превърнаха във вот против политическия елит, против Прехода, против начина на правене на политика въобще.

Реформаторите отчетоха като грешка, че парламентът е пропуснал да заяви политическа воля за влизане на страната ни в Шенген и не е дало ясен знак, че подкрепя санкциите срещу Русия.

Антони Тренчев - ПГ на РБ: Политическите партии в 43-тото НС по повод 10-годишнината от влизането на България в ЕС могат да поправят тези пропуски като заявят в обща декларация непоколебимата си политическа воля България да задълбочи и препотвърди евроатлантическото си членство.

Така стартира последната сесия на този парламент. Макар че нямат подкрепа от други формации, утре от ГЕРБ ще внесат свой проект за изборни промени, съобразно референдума. Надяват се те да бъдат разгледани в оставащите броени дни до края на този парламент. Според тях избрано по старите правила, новото Народно събрание няма да има достатъчно легитимност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките улици във Варна остават труднопроходими
Малките улици във Варна остават труднопроходими
Прощалната президентска реч на Барак Обама
Прощалната президентска реч на Барак Обама