За днешното слънчево затъмнение и наблюдението му от Шумен разказва Сунай Ибрямов.

За днешното слънчево затъмнение и наблюдението му от Шумен разказва Сунай Ибрямов.

Днес, от голяма част на Европа, Северна Америка и Централна Азия бе наблюдавано първото частично слънчево затъмнение за 2011 година.

Затъмнението над Шумен бе с фаза 0,73. То започна в 09:09 ч., т.е. малко след изгрева на Слънцето. Максималната фаза настъпи в 10:33 ч. При максималната фаза близо 73% от слънчевия диск беше закрит от лунния. Слънчевото затъмнение завърши в 12:11 ч. Това бе единственото слънчево затъмнение, което можеше да се наблюдавата от България през тази година. Още три слънчеви затъмнения ще има през 2011 г., но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната.

Частичните слънчеви затъмнения се наблюдават при новолуние, когато Луната застане между Слънцето и Земята. При този вид затъмнения, тези три тела не се намират на една права линия (за разлика при пълните слънчеви затъмнения), и Луната закрива само част от слънчевия диск.
Студентското астрономическо общество (САО) на Шуменския университет осигури свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички желаещи да наблюдават красивото астрономическо явление. Близо 50 души проявиха интерес към астрономическото явление и дойдоха да го наблюдават с телескоп. Това бе и първото масово наблюдение организирано от САО.

Наблюдението на слънчевото затъмнение се извърши през тънък слой облаци. По време на максималната фаза, в 10:33 ч. Слънцето се скри зад плътни облаци и шуменци нямаха възможността да видят пълната фаза на затъмнението. Около 15 минути след максималната фаза плътните облаци се изчистиха и наблюдението на явлението продължи. Слънчевото затъмнение беше снимано с окулярна камера през 15 cm телескоп на Астрономическия център.

Последното слънчево затъмнение от територията на България бе наблюдавано на 15 януари 2010 г. като частично, а предишното пълно слънчево затъмнение, което се виждаше от страната ни бе на 11 август 1999 г. Следващото слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, ще бъде на 3 ноември 2013 г. и ще може да се наблюдава от южните части на страната ни с фаза 0.02. Това ще бъде много слабо затъмнение и едва ще се забелязва. А пълно слънчево затъмнение от страната ни ще се наблюдава на 3 септември 2081 г.

Ако желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки и видеоклипове на адрес: mynews@bnt.bg. Очакваме вашите мнения за новините и идеи за репортажи на сайта ни - www.bnt.bg. Най-интересните ще представим в новинарските ни емисии "По света и у нас".