НОВИНИ

45 километра в час е безопасната скорост в градска среда

45 километра в час е оптималната скорост за движение в градска среда, за да не стават транспортни произшествия. Това са установили с тестов автомобил от академичен клуб „Четири колела” към Русенския университет. Наблюденията им са показали, че над тази скорост при завой колите са по-трудно управляеми, губят сцепление с пътя и стават опасни.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:00, 13.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Статистиката на Пътна полиция показва, че 93% от произшествията са по вина на шофьора, а половината от тях са заради несъобразена скорост. От академичния клуб „Четири колела” към Русенския университет са започнали работа по проект за подобряване на безопасността на движението. Първата им цел била с модифициран автомобил да установят влиянието на високата скорост. Направили три теста.

Гл. ас. Павел Стоянов от Академичен клуб „Четири колела"
„Единият беше тип змиорка. Вторият тест беше завой, който е с 30 градуса наклон. Обикновено такива завои са на детелини, на виадукти. Третият беше маневрата изпреварване. Изследването показа, че до 40-45 километра изпитанията се преминават без затруднение. При скорост от 55, над 65 км колата вече губи устойчивост.”

Освен от тестови пилоти, на полигона автомобилът е управляван и от студенти – млади шофьори.

Гл. ас. Димитър Грозев – председател на Академичен клуб „Четири колела”
”Когато им дадохме колата и им казахме: "карайте с каквато скорост искате и правете каквото искате", след първоначалното ускорение, започнаха да карат с нормална скорост, видяха че е опасно.”

От клуб „Четири колела” са подготвили презентации, които ще показват в русенски училища пред бъдещите млади шофьори – да видят, а ако решат - и да тестват на полигона високата скорост и сами да се убедят до какви произшествия могат да доведат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапен фалит на туроператор провали празниците на над 500 българи
Внезапен фалит на туроператор провали празниците на над 500 българи
Обстановката в Северна България е нормална при зимни условия
Обстановката в Северна България е нормална при зимни условия