НОВИНИ

4,5 млрд. лв са инвестициите на САЩ в България през последните 28 години

САЩ са инвестирали 4,5 млрд. лв в България през последните 28 години, показва изследване на Американската търговска камара и на Института за пазарна икономика. Америка е шестият най-голям инвеститор у нас. Икономиката на цели региони в страната зависи от преките чуждестранни инвестиции, които пряко или косвено участват в икономическия живот, според изследването. В България най-много инвестират Холандия, Австрия и Гърция, сочи проучването на Института за пазарна икономика.

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 09.10.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Американските инвестиции в България са съсредоточени в четири сектора: преработваща промишленост, производство на електроенергия, създаване и разпространение на информация и творчески продукти и търговия. В компаниите с американско участие работят 28 600 души.

Най-големите американски инвестиции са топлоцентралите "A&S Гълъбово" и "Контур Глобал Марица Изток 3", както и корпорации за алкохолни и безалкохолни напитки.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Това са високотехнологични сектори, сектори, в които развитието се прави с дългосрочен интерес. Това са сектори с висока добавена стойност, които изискват висококвалифицирани кадри и съответно се асоциират с високо заплащане.

Най-сериозен дял американски инвестиции има в Разград, Габрово, София, Стара Загора и в още четири области. Те обаче, осигуряват едва между 0,6 и 8,4% от общата заетост по региони. Американските инвестиции идват в България именно заради огромния човешки потенциал.

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България: Младите хора говорят няколко езика и това се оценява, защото има много държави, които знаят английски, но в България се говорят поне 5 езика, които са доста популярни и като нация трябва да използваме тази гъвкавост на следващото поколение, което идва, и да инвестираме в утрешния ден.
Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика: Ние години наред растем само заради притока на инвестиции, време е да почнем да растем и заради увеличаването на производителността. Тоест самите ние да започнем да произвеждаме повече и по-ефективно, а не само да очакваме външни инвестиции.

Активите на компаниите с американско участие в България са 4 млрд. лв., а приходите от продажби 7 млрд. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемат до средата на декември Законите за хората с увреждания и личната помощ
Приемат до средата на декември Законите за хората с увреждания и личната помощ
Освобождават задържания за убийството на Виктория Маринова
Освобождават задържания за убийството на Виктория Маринова