НОВИНИ

45% от българите вярват, че бежанците могат да се интегрират в обществото

Близо половината от българите (45,4%) смятат, че бежанците могат да се интегрират успешно в българското общество. 55,2% от респондентите биха помогнали на бежанец да научи език (30,6%) или да си намери работа (24,6%), в случай че е заселен в мястото, където живеят показва проучване за обществените нагласи към бежанците и хората, търсещи закрила в България направено за Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България.

българите вярват бежанците интегрират обществото
bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 26.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

„Много българи имат страхове към бежанците и към това как интеграцията им ще повлияе на обществото. Голяма част от тези страхове се основава на неразбиране или погрешна информация. В същото време съм окуражен от заключението, че относително голяма част от населението подкрепя интеграцията и има желание да помогне на бежанците да станат пълноценна част от българското общество.“ заявява Матайс Льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

56% вярват, че бежанците не могат да се интегрират в обществото поради културни или религиозни причини. Съществува и вярването, че бежанците не желаят да се установят в България, а целят да достигнат западни страни членки на ЕС.

Проучването, проведено през декември 2017 сред 1010 респондента, показва също, че голяма част от българите (93%) никога не са срещали бежанец или човек, търсещ закрила през последните няколко години. Респондентите заявяват, че основния източник на информация по теми, свързани с бежанци са телевизия (94%), интернет (20%), приятели (19%), вестници (11%), социални медии (7%), радио (7%).

През 2013, в началото на големия поток от бежанци, най-силните страхове на българите са били свързани със сигурността (72%), опасността от разпространение на болести (68%) и загуби на работни места. През 2017 доминиращите страхове са свързани със сигурността (60%) и културните и религиозни различия (48%).

50% от респондентите заявяват, че само бежанци от страни с военни конфликти, като Сирия, трябва да бъдат приемани в България и само 15% смятат, че хората, които са преследвани или нарушени техните човешки права в техните държави по произход, трябва да им бъде предоставена международна закрила.

Допълнителна информация относно проучването може да откриете тук.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел
Ердоган: Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел
Мъж загина при катастрофа на пътя Шумен - Велики Преслав
Мъж загина при катастрофа на пътя Шумен - Велики Преслав