НОВИНИ

4500 деца ще участват в състезанието „Пазим езика си“

4500 деца от училища в 27 области премериха сили в първия кръг на националното състезание по правопис „Пазим езика си“ на 20 април. Конкурсът, който се превръща в традиционен, е организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“.

4500 деца участват състезанието пазим езика
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 22.04.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Ученици от V и VI клас от цялата страна имаха възможност да се съревновават с връстниците си, като покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на родната реч. Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив.

„Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - „Пазим езика си“ е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи“, сподели Десислава Радева, председател на сдружението.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на „Живата вода на България“.

Вторият кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ на 11 май и за него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Пазим езика си 2019“ срещна широка обществена подкрепа. Зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалността Българска филология“, и Българската академия на науките (БАН). Логистичен партньор е Министерството на образованието и науката.

Посланици на каузата станаха много хора, които милеят за българския език и грамотността. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Софи Маринова, Дарин Маджаров от платформата Уча.се и Айше Сали - репортер от БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова експлозия в столицата на Шри Ланка
Нова експлозия в столицата на Шри Ланка
87 бомбени детонатора са открити на автогара в Коломбо, Шри Ланка
87 бомбени детонатора са открити на автогара в Коломбо, Шри Ланка