Малцина знаят, че църквата се обикаля не само в нощта на Великден, но и на Разпети петък.

Малцина знаят, че църквата се обикаля не само в нощта на Великден, но и на Разпети петък. Една традиция, изпълнена със символика и едино действие, което, оказва се, невинаги е разбрано от хората- така хиляди всяка година обикалят храмовете, но знаят ли защо го правят.  Опитът показа, че от 10 души само един знаеше. Обикалянето на църквата в петък срещу събота е процесия. Идеята й е да се извърши богослужението извън храма. Тя изразява погребално шествие.

0411_otec Savaотец Сава Кукудев: Понеже ние съпреживяваме погребението на Христос, полагането му в гроба. Съпреживяваме всички тези евангелски събития сякаш сме свидетели. Така че обикалянето на църквата всъщност е било обикаляне на цялото населено място и включване на всички хора в това шествие и отново завръщане в храма. Това е въвличане на целия народ, църковен народ  в това богослужение. 

На следващата вечер- в събота точно в полунощ църквата се обикаля за здраве. Вървим със свещ в ръка три пъти около храма, защото число три е израз на света троица. И не се паникьосвайте ако ви загасне свещта. Това не значи, че сте много грешни.
отец Сава Кукудев: Това са суеверия. Самата свещ, която се пали на възкресение тя е...тя има съвсем друг характер, тя символизира небесната светлина.
И въпреки страданието и разпятието ние празнуваме, казва отец Сава, защото чрез тъгата идва радостта. Вижте репортажа на Милена Кирова и Михаела Танева-Андреева