НОВИНИ

Световен ден за борба с диабета: 460 000 българи живеят с болестта

Днес е Световен ден за борба с диабета. В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 000 са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 14.11.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Един от всеки двама с това заболяване остава недиагностициран, което води до усложнения, тежки увреждания и преждевременна смърт, съобщават от Националната асоциация "На децата и младите хора с диабет".

Преди час в храма "Свети Седмочисленици" в столицата беше отслужен молебен за здраве на децата и младите хора с диабет. Всички участници в молебена образуваха син кръг - символ на борбата с диабета. По-късно днес в София водещи ендокринолози ще представят последни данни от проучвания и новости в лечението на диабета.

Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата и младите хора с диабет: Хората подценяват диабета като заболяване, защото той не боли, докато не станат сериозни нещата и не започнат усложненията. Ето защо днес алармираме обществото. Искаме хората да знаят, че диабетът не е безобиден, а трябва да се обърне сериозно внимание. Така че всеки да си направи сметка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна започва акция за разчистване на старите коли
Във Варна започва акция за разчистване на старите коли
​Рекордна заетост е отчетена през второто тримесечие на годината
​Рекордна заетост е отчетена през второто тримесечие на годината