Днес е Световен ден за борба с диабета. В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 000 са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

Един от всеки двама с това заболяване остава недиагностициран, което води до усложнения, тежки увреждания и преждевременна смърт, съобщават от Националната асоциация "На децата и младите хора с диабет".

Преди час в храма "Свети Седмочисленици" в столицата беше отслужен молебен за здраве на децата и младите хора с диабет. Всички участници в молебена образуваха син кръг - символ на борбата с диабета. По-късно днес в София водещи ендокринолози ще представят последни данни от проучвания и новости в лечението на диабета.

Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата и младите хора с диабет: Хората подценяват диабета като заболяване, защото той не боли, докато не станат сериозни нещата и не започнат усложненията. Ето защо днес алармираме обществото. Искаме хората да знаят, че диабетът не е безобиден, а трябва да се обърне сериозно внимание. Така че всеки да си направи сметка.
Кой се грижи за децата с диабет?

Кой се грижи за децата с диабет?

В Световният ден за борба с диабета, деца от смесена диабетна група на 124 ДГ "Бърборино" изнесоха тържество пред приятели, родители и лекари. Малчуг...

Тормозът на работното място е свързан с повишен риск от диабет

Тормозът на работното място е свързан с повишен риск от диабет

Тормозът на работното място съществено повишава риска от развитие на диабет, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на датско проучване, публикувано...