НОВИНИ

47 млн. лева ще бъдат вложени за подобряване на екосистемите в "Натура 2000"

През 2018-та година ще бъдат вложени 47 милиона лева за подобряване на състоянието на видовете и екосистемите в мрежата на "Натура 2000". Това обявиха от Министерството на околната среда и водите по повод еропейския ден на "Натура 2000" и международния ден на биоразнообразието.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:22, 22.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Защитените територии от мрежата са 34,4 % от площта на България.

В процеса на обявяването на тези местности страната ни два пъти беше осъдена от Съда на европейската комисия за непълнота на защитените зони.

В началото на 2016-та България беше осъдена за изграждане на вятърни паркове и други проекти в защитената зона "Калиакра", а в края на април тази година за това, че не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на редки видове птици в Рила планина.

За приетите вече зони не са издадени всички заповеди как да бъдат управлявани.

Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата", МОСВ: Не са обявени голяма част от защитените зони за опазване на местообитанията, като това е един процес, който до 2015 г. ни беше срокът, но така или иначе в момента се разработи нов за управление на мрежата, предстоят законодателни промени, на база на които ще се реши какъв ще бъде и инструментът, с който ще бъдат управлявани тези защитени зони.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват незаконни постройки в Столипиново
Премахват незаконни постройки в Столипиново
Арести в КАТ-Благоевград. Задържан е и директорът на Пътна полиция
Арести в КАТ-Благоевград. Задържан е и директорът на "Пътна полиция"