НОВИНИ

Над 40 от загиналите в пожара в Кемерово са деца

Президентът на Русия Владимир Путин обяви утрешния 28 март за ден на траур в цялата страна заради трагедията в сибирския град Кемерово. При пожара в търговски център в неделя там загинаха 64 души. Децата са 41. Няколко руски региона вече самостоятелно обявиха траур, а в Москва и други градове - паметни шествия. Самият Путин посети Кемерово, докато там няколко хиляди души се събраха на спонтанен митинг с настояване властите да обявят цялата истина за трагедията.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:35, 27.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Когато гневът надвие скръбта. Няколко хиляди жители на Кемерово поискаха отговорност от властите за пожара в мола. Сред загиналите има най-малко 41 деца, но в града се носят слухове, че са много повече.

Светлана Шестакова, жител на Кемерово: Загинаха толкова много деца и загинаха именно заради безотговроността на ръководството, именно заради него.

Двама бащи се превърнаха в герои: Игор Востриков, загубил трите си деца, съпругата си и сестра си при пожара. И Сергей Агарков. И двете му деца са загинали.

Сергей Агарков, жител на Кемерово: Написаха, че 200 души са били изведени от мола. Кой ги е извел? Те сами са си излезли. А останалите са изгорели и са се задушили на третия и на четвъртия етаж.
;

Протестиращите поискаха оставка на губернатора Тулеев и на кмета на града. Звучаха призиви на митинга да дойде и Владимир Путин, който по това време вече беше в града. Руският президент не отиде на протеста.

Той поднесе цветя на импровизирания паметник край изгорелия мол и свика заседание в областната управа.

Владимир Путин, президент на Русия: Губим толкова хора. Защо? Заради престъпна немарливост и небрежност. Как въобще е могло да се случи?
;

Според следствието най-вероятна причина за пожара, започнал от детския център, е късо съединение. При това противопожарната сигнализация не е работела от седмица, изходите за евакуация са били блокирани. Установено е, и че търговският център е бил пуснат в експлоатация без необходимите разрешителни за безопасност.

Путин говори за корупция:

Владимир Путин, президент на Русия: Без да си платиш, не можеш никакъв документ да получиш. А като си платиш - каквото поискаш, това ще ти подпишат. В това е проблемът. И не ги е грижа за сигурността на хората.

В моргата пред роднини на загинали Путин обеща виновните да бъдат наказани. Видимо недоверчиви, хората настояваха за пълната истина и прозрачност на следствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ-София е готово за протести
Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ-София е готово за протести
НАТО изгонва седем руски дипломати
НАТО изгонва седем руски дипломати